Νικήτας Σταματελόπουλος: Ο νικηφόρος Τουρκοφάγος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Μάθετε για τον Νικήτα Σταματελόπουλο, γνωστό και ως Νικηταρά, Έλληνα οπλαρχηγό και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Δείτε τη ζωή και την κληρονομιά του ως ανιδιοτελούς αγωνιστή και ήρωα, ο οποίος πολέμησε κατά των Τούρκων για την πατρίδα του και φυλακίστηκε και ξεχάστηκε στα τελευταία του χρόνια.

Νικήτας Σταματελόπουλος: Ο νικηφόρος Τουρκοφάγος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821>

Περιεχόμενα

  1. Γνωρίστε τον Νικήτα Σταματελόπουλο, τον Έλληνα ήρωα του 1821, γνωστό ως Τουρκοφάγο
  2. Η πρώιμη ζωή του Νικηταρά
  3. Ο ρόλος του Νικηταρά στην Ελληνική Επανάσταση
  4. Τα επιτεύγματα του Νικηταρά
  5. Η μετέπειτα ζωή του Νικηταρά

Γνωρίστε τον Νικήτα Σταματελόπουλο, τον Έλληνα ήρωα του 1821 που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία και έγινε γνωστός ως Τουρκοφάγος. Υπήρξε εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, με αξιοσημείωτα επιτεύγματα στο πεδίο της μάχης.

Παρά τη γενναιότητά του, ο Νικήτας πέθανε φτωχός και ξεχασμένος, αφού φυλακίστηκε και ζητιάνευε στον Πειραιά. Μάθετε περισσότερα για τη ζωή και την κληρονομιά αυτού του θρυλικού ήρωα.

Γνωρίστε τον Νικήτα Σταματελόπουλο, τον Έλληνα ήρωα του 1821, γνωστό ως Τουρκοφάγο

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ή Τουρκοφάγος, ήταν εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Γεννημένος το 1782 στη Μεγάλη Αναστασίτσα, ένα χωριό της Μεσσηνίας, ο Νικηταράς μεγάλωσε υπό την προστασία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και έγινε ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές της επανάστασης.

Η πρώιμη ζωή του Νικηταρά

Ο πατέρας του Νικηταρά ήταν ένας από τους άνδρες του κλέφτη Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη. Μεγάλωσε πολεμώντας και ξεχώρισε για τις πολεμικές του ικανότητες.

Σε ηλικία 16 ετών, ο πατέρας του Νικηταρά έφυγε με τα στρατεύματα των Ρουσικών στην Πάρο και ήταν πολεμιστής. Τον σκότωσαν στη Μονεμβασιά μαζί με έναν αδελφό και έναν κουνιάδο του Νικηταρά. Από την ηλικία των 11 ετών, ο Νικηταράς τραβούσε άρματα με τον πατέρα του και μάλιστα πυροβόλησε έναν Τούρκο στο Λεοντάρι.

Ο ρόλος του Νικηταρά στην Ελληνική Επανάσταση

Κατά τη διάρκεια του ανελέητου διωγμού των κλεφτών της Πελοποννήσου το 1816, ο πατέρας του Νικηταρά σκοτώθηκε από τους Τούρκους.

Ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Κολοκοτρώνη στα Επτάνησα, όπου εντάχθηκε στα ρωσικά τάγματα και πήγε στην Ιταλία για να πολεμήσει εναντίον του στρατού του Ναπολέοντα. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Επτάνησα και υπηρέτησε τους Γάλλους. Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ο Νικηταράς και ο Γέρος του Μοριά εγκατέλειψαν απεγνωσμένα την Καλαμάτα και ξεκίνησαν τον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Τα επιτεύγματα του Νικηταρά

Μετά τη νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι, ο Νικηταράς και 200 άνδρες βάδισαν προς το Ναύπλιο. Όταν έφτασαν στα Δολιανά, συναντήθηκαν με μια δύναμη 6.000 Τούρκων.

Παρά την αριθμητική υπεροχή των τουρκικών στρατευμάτων, ο Νικηταράς διέταξε τους άνδρες του να πάρουν θέσεις μάχης. Με το σπαθί του καρφωμένο στο χέρι, όρμησε στον εχθρό και πολέμησε με μανία.

Οι Έλληνες έδωσαν γενναία μάχη και σκότωσαν πάρα πολλούς Τούρκους, με αποτέλεσμα ο εχθρός να τραπεί σε φυγή και ο Νικηταράς να τους φωνάξει: “Ο Νικηταράς έγινε διάσημος στο λαό για τη γενναιότητά του και οι συμπολεμιστές του τον αποκαλούσαν “Τουρκοφάγο”.

Στη μάχη των Δερβενακίων, ο Νικηταράς όρμησε με τέτοια δύναμη εναντίον του εχθρού που έσπασε τρία σπαθιά! Μάλιστα, στο τέλος της μάχης το χέρι του είχε κολλήσει στο σπαθί και δεν μπορούσε να το ανοίξει, καθώς είχε λυθεί.

Η μετέπειτα ζωή του Νικηταρά

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Νικηταράς υποστήριξε τον Καποδίστρια και έδωσε γενναίες μάχες εναντίον του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.

Όταν δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, φυλακίστηκε στο Παλαμήδι, καθώς κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά Όθωνα. Στη συνέχεια φυλακίστηκε ξανά στην Αίγινα με αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του και να τυφλωθεί. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζητιάνευε στον Πειραιά, κοντά στη σημερινή εκκλησία της Ευαγγελίστριας, όπου του επιτρεπόταν να στέκεται κάθε Παρασκευή.

Ο Νικηταράς ήταν ανιδιοτελής και ποτέ δεν επιδίωξε να πλουτίσει από τον αγώνα. Αρνήθηκε να πάρει λάφυρα κατά την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και μετά τη μάχη των Δερβενάκων.

Νικήτας Σταματελόπουλος: Ο νικηφόρος Τουρκοφάγος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Μάλιστα, όταν οι πολεμιστές μοίραζαν λάφυρα μετά τη νίκη και τον ρώτησαν τι ήθελε, εκείνος.

Νικήτας Σταματελόπουλος: Ο νικηφόρος Τουρκοφάγος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
To top