Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για μολυσμένο χαβιάρι & διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για την κατανάλωση μολυσμένου χαβιαριού στην Ελλάδα. Μάθετε για το ρόλο του ΕΦΕΤ στην ασφάλεια των τροφίμων και τις πρακτικές υγιεινής στην Ελλάδα.

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για μολυσμένο χαβιάρι & διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων>

Περιεχόμενα

  1. Χαβιάρι… Δηλητήριο στα πιάτα μας – Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για την κατανάλωση
  2. EFET: Ο σύμμαχος των καταναλωτών
  3. Καθορισμός προτύπων ποιότητας για τα τρόφιμα
  4. Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις ορθές πρακτικές υγιεινής
  5. Διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων
  6. Προστασία των καταναλωτών και προώθηση της έρευνας
  7. Η Ενιαία Αρχή Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα
  8. Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής

Ο ΕΦΕΤ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα, εξέδωσε προειδοποίηση προς τους καταναλωτές σχετικά με μολυσμένο χαβιάρι από τη Γερμανία.

Το χαβιάρι, από την εταιρεία Caviar House & Prunier City GmbH, βρέθηκε μολυσμένο με τον παθογόνο μικροοργανισμό Listeria monocytogenes. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του προϊόντος και διενεργεί σχετικούς ελέγχους.

Πρόκειται για μία μόνο από τις πολλές αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ, ο οποίος θεσπίζει πρότυπα ποιότητας και κανονισμούς για τα τρόφιμα και διενεργεί συστηματικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις τροφίμων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και την πρόληψη της απάτης.

Χαβιάρι… Δηλητήριο στα πιάτα μας – Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για την κατανάλωση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε προειδοποίηση για την κυκλοφορία μολυσμένου χαβιαριού από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Το χαβιάρι της εταιρείας «Caviar House & Prunier City GmbH» σε συσκευασία των 100 γραμμαρίων, με ημερομηνία λήξης 31/12/2023, βρέθηκε μολυσμένο με τον παθογόνο μικροοργανισμό «Listeria monocytogenes». Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση ολόκληρης της παρτίδας του προϊόντος και βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Συνιστάται στους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το εν λόγω προϊόν.

EFET: Ο σύμμαχος των καταναλωτών

Ο ΕΦΕΤ είναι δημόσιος φορέας που ιδρύθηκε με το νόμο 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν.

Καθορισμός προτύπων ποιότητας για τα τρόφιμα

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει πρότυπα ποιότητας για τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες/πρόσθετα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη της απάτης των καταναλωτών.

Καθορίζει επίσης πρότυπα και αρχές για την παραγωγή υγιεινών προϊόντων και τις απαιτήσεις για τους επιστήμονες και το προσωπικό που εργάζεται στα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας τροφίμων.

Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις ορθές πρακτικές υγιεινής

Ο ΕΦΕΤ θεσπίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 και κάθε άλλο σχετικό κανόνα του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου.

Παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων αυτών, οι οποίοι αποτελούν προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων. Καθορίζει επίσης τους υγειονομικούς όρους για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή και υγιεινά.

Διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων

Ο ΕΦΕΤ διενεργεί επιθεωρήσεις και ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής, της σφαγής, του αρμέγματος, της προετοιμασίας, της επεξεργασίας, της παραγωγής, της συσκευασίας, της αποθήκευσης, της μεταφοράς, της διανομής, του χειρισμού και της προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης στον καταναλωτή νωπών ή μεταποιημένων τροφίμων που παράγονται, διακινούνται, εισάγονται ή εξάγονται από την Ελλάδα. Επίσης, ελέγχει υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Προστασία των καταναλωτών και προώθηση της έρευνας

Σκοπός των ελέγχων αυτών είναι η διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, διαμορφώνοντας αποφάσεις σχετικά με τις αρμοδιότητές του.

Εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις οδηγίες, τις αποφάσεις, τους κανονισμούς και τις συστάσεις που εκδίδουν τα όργανα αυτά και λειτουργεί ως σύνδεσμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους σε θέματα που αφορούν τον έλεγχο των τροφίμων. Προετοιμάζει ερευνητικά προγράμματα, συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και προτείνει νομοθετικά ή άλλα μέτρα για θέματα της αρμοδιότητάς της.

Συλλέγει, επεξεργάζεται και διατηρεί επίσης πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία και μητρώα σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται από τις υπηρεσίες της και τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Η Ενιαία Αρχή Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) είναι η κύρια Αρχή Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα.

Από την ίδρυσή του, στις 13 Ιανουαρίου 2000, ο ΕΦΕΤ καθόρισε τη στρατηγική ανάπτυξης του οργανισμού, σχεδιάζοντας και προχωρώντας στην ολοκλήρωση δράσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτουν τις βάσεις για την οργάνωση ενός σύγχρονου οργανισμού ικανού να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υποχρεώσεις του.

Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής

Ο ΕΦΕΤ διενεργεί συστηματικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων (επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διανομής τροφίμων) για να ελέγξει αν τηρούνται οι κανόνες της Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και της Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής, καθώς και τα συστήματα διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων (σύστημα H.A.C.C.P.).

To top