Ο Γιώργος Μπόμπολας, Έλληνας εκδότης και κατασκευαστής, πέθανε σε ηλικία 95 ετών

Ο Γιώργος Μπόμπολας, εκδότης και κατασκευαστής, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών. Μάθετε για τη ζωή του, όπως τη συμβολή του στον κατασκευαστικό και εκδοτικό τομέα, τα παιδικά του χρόνια, τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και την ιστορία του «Έθνους».

Ο Γιώργος Μπόμπολας, Έλληνας εκδότης και κατασκευαστής, πέθανε σε ηλικία 95 ετών>

Περιεχόμενα

  1. Ο Γιώργος Μπόμπολας, εκδότης και κατασκευαστής, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών
  2. Παιδικά χρόνια του Γιώργου Μπόμπολα
  3. Επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου Μπόμπολα
  4. Ιστορία του «Έθνους»
  5. Κατηγορία και δικαίωση του Γιώργου Μπόμπολα
  6. Γιώργος Μπόμπολας: Ένας θρύλος των επιχειρήσεων έφυγε από τη ζωή

Ο γνωστός εκδότης και κατασκευαστής Γιώργος Μπόμπολας απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στις 11 Απριλίου 2023. Ήταν ο εκδότης του «Έθνους» και της «Ημερησίας» και είχε σημαντική επίδραση στον κατασκευαστικό τομέα με την ΑΚΤΩΡ.

Ο Γιώργος Μπόμπολας άφησε τεράστιο αποτύπωμα στον επιχειρηματικό κόσμο, χτίζοντας μια αυτοκρατορία στον κατασκευαστικό και εκδοτικό τομέα. Μάθετε περισσότερα για τη ζωή του, όπως τα παιδικά του χρόνια, την επιχειρηματική του δραστηριότητα, την ιστορία του «Έθνους», την κατηγορία και τη δικαίωσή του.

Ο Γιώργος Μπόμπολας, εκδότης και κατασκευαστής, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών

Ο Γιώργος Μπόμπολας, γνωστός εκδότης και κατασκευαστής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023.

Υπήρξε για χρόνια εκδότης του «Έθνους» και της «Ημερησίας» και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον κατασκευαστικό τομέα με την κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

Παιδικά χρόνια του Γιώργου Μπόμπολα

Ο Γιώργος Μπόμπολας γεννήθηκε το 1928 στον Πειραιά και καταγόταν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του ήταν αντάρτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση.

Ο ίδιος ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλλα. Συνέχισε τις δραστηριότητές του ως μέλος της ΕΠΟΝ.

Επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου Μπόμπολα

Ο Γιώργος Μπόμπολας δραστηριοποιήθηκε στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με δύο εταιρείες ως οχήματα: Η Ελλάκτωρ, η οποία προέκυψε μετά τη συγχώνευση της Άκτωρ ΑΤΕ και της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΑΕ το 1999, και η Πήγασος Εκδοτική, στην οποία ανήκαν οι εφημερίδες Έθνος και Ημερησία (μέχρι το 2017), καθώς και μια σειρά από ιστότοπους και περιοδικά.

Ιστορία του «Έθνους»

Το Έθνος εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 1913, στην Αθήνα, από τον Sp. Νικολόπουλος.

Μετά από μια διακοπή της έκδοσής του (από τις 18 Νοεμβρίου 1916 έως τις 15 Μαρτίου 1917), λόγω αντιφάσεων που σχετίζονταν με το κλίμα του «εθνικού διχασμού» της εποχής, επανεκδόθηκε και συνέχισε να εκδίδεται και μετά το θάνατο του Σπ. Νικολόπουλου (1938) από τους κληρονόμους του, Ι. Νικολόπουλο και Δέσπω Κυριαζή, με νέο διευθυντή τον Κ. Οικονομίδη, μέχρι τη γερμανοϊταλική κατοχή, οπότε και έκλεισε με την έναρξη της Κατοχής (1941).

Από τον Ιανουάριο του 1945, η έκδοσή του συνεχίστηκε με την ίδια διεύθυνση και από το 1950, από τους Κ. Νικολόπουλο, Κ. Κυριαζή και Α. Οικονομίδη. Μετά τη στρατιωτική δικτατορία, το 1967, αποχώρησαν, όταν διορίστηκε νέος διευθυντής. Με την άρση της λογοκρισίας το 1969, ο Κ. Κυριαζής επανήλθε στη θέση του διευθυντή της εφημερίδας.

Τον Μάρτιο του 1970, κινήθηκαν νομικές διαδικασίες εναντίον του Κ. Κυριαζή, του Ν. Νικολόπουλου, του Ι. Ζίγδη και του Ι. Καυκή και η εφημερίδα έκλεισε.

Κατηγορία και δικαίωση του Γιώργου Μπόμπολα

Στη δεκαετία του 1980, ο Γιώργος Μπόμπολας κατηγορήθηκε ως πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (KGB), αρχικά από τον Paul Anastasi, τον Έλληνα ανταποκριτή της κεντροδεξιάς βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, και στη συνέχεια από το γνωστό βρετανικό περιοδικό The Economist.

Ο Γιώργος Μπόμπολας, με δικηγόρο τον Στάθη Αλεξανδρή (υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου), ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και δικαιώθηκε, καθώς ο Αναστασιάδης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση από την ελληνική δικαιοσύνη, ενώ το The Economist υποχρεώθηκε από τη βρετανική δικαιοσύνη να καταβάλει αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπόμπολα.

Γιώργος Μπόμπολας: Ένας θρύλος των επιχειρήσεων έφυγε από τη ζωή

Ο Γιώργος Μπόμπολας, ο πατριάρχης της επιχειρηματικής οικογένειας που συνέδεσε το όνομά της με τις κατασκευές και τις εκδόσεις στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, απεβίωσε σήμερα.

Ο 95χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος έχτισε μια αυτοκρατορία στις κατασκευές και τις εκδόσεις, είχε σπάσει το.

To top