«Ο καρκίνος νικήθηκε»: Μήνυμα ελπίδας του Έλληνα καθηγητή ογκολογίας για ένα μέλλον όπου ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια ασθένεια

Έλληνας καθηγητής ογκολογίας δίνει ελπίδα: «Ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια ασθένεια σε 10 χρόνια». Μάθετε για τις ιδέες του Γιάννη Σπηλιώτη σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου.

«Ο καρκίνος νικήθηκε»: Μήνυμα ελπίδας του Έλληνα καθηγητή ογκολογίας για ένα μέλλον όπου ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια ασθένεια>

Περιεχόμενα

  1. Ο Έλληνας καθηγητής Ογκολογίας Γιάννης Σπηλιώτης δίνει ελπίδα στους καρκινοπαθείς
  2. Καρκίνος και Γενετική
  3. Περιβαλλοντικές συνθήκες και καθημερινές συνήθειες
  4. Ελπίδα για τους ασθενείς με καρκίνο

Ο Έλληνας καθηγητής ογκολογίας, Γιάννης Σπηλιώτης, έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας για τους καρκινοπαθείς σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια ο καρκίνος θα γίνει μια χρόνια ασθένεια και έχει νικηθεί.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι καρκινοπαθείς θα ζήσουν 25-30 χρόνια και μπορεί να πεθάνουν από άλλες αιτίες και όχι από καρκίνο. Σε συνέντευξή του, ο Σπηλιώτης μιλάει για τους μηχανισμούς του καρκίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη γενετική, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις καθημερινές συνήθειες που μπορούν να πυροδοτήσουν την καρκινογένεση.

Για την πρόληψη του καρκίνου απαιτείται αγωγή υγείας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο τρόπος ζωής.

Ο Έλληνας καθηγητής Ογκολογίας Γιάννης Σπηλιώτης δίνει ελπίδα στους καρκινοπαθείς

Ο Γιάννης Σπηλιώτης, χειρουργός-ογκολόγος, πιστεύει ότι ο καρκίνος δεν νικιέται, αλλά μπορεί να νικηθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και να γίνει μια χρόνια ασθένεια.

Μίλησε στο Athens Medical Leadership and Innovation Conference 2018, όπου μοιράστηκε τον τίτλο του βιβλίου του «Ποιος είσαι; Πού ζεις; Πώς ζεις;» και συζήτησε τους μηχανισμούς του καρκίνου. Δίνει έμφαση στον τρόπο ζωής, την άσκηση και τη σωστή διατροφή στην πρόληψη, καθώς και στην έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη των κληρονομικών κακοηθειών. Τόνισε επίσης ότι ενώ ο καρκίνος είναι τρομακτικός, μπορεί να νικηθεί και η νίκη είναι γλυκιά.

Καρκίνος και Γενετική

Ο κ. Σπηλιώτης συζήτησε τη γενετική ως το ερώτημα «Ποιος είσαι;», καθώς συμβάλλει στο ένα τέταρτο έως 30% των καρκίνων.

Με την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, είναι πλέον διαθέσιμοι προγνωστικοί παράγοντες για την έγκαιρη πρόληψη με την παρέμβαση σε αυτά τα άτομα ώστε να μην αναπτύξουν κακοήθειες. Ως το πιο γνωστό παράδειγμα, η Angelina Jolie υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Περιβαλλοντικές συνθήκες και καθημερινές συνήθειες

Ο Σπηλιώτης συζήτησε επίσης τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις καθημερινές συνήθειες ως παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου. «Πού ζείτε;» αντικατοπτρίζει την επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Ενώ η τρίτη ερώτηση «Πώς ζείτε;» σχετίζεται με τις καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση, όπως το ξύπνημα πριν από τις έξι το πρωί, το διαζύγιο, το συναισθηματικό στρες και η βαφή των μαλλιών. Ο κ. Σπηλιώτης τονίζει τη σημασία του τρόπου ζωής, της άσκησης και της σωστής διατροφής στην πρόληψη, καθώς και την αγωγή υγείας σε επίπεδο γυμνασίου.

Ελπίδα για τους ασθενείς με καρκίνο

Ο Σπηλιώτης είπε: «Μη φοβάσαι και μην αργείς, η νίκη είναι γλυκιά». Αν και ο καρκίνος είναι τρομακτικός, τονίζει ότι μπορεί να νικηθεί και μπορεί να γίνει μια χρόνια ασθένεια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

«Ο καρκίνος νικήθηκε»: Μήνυμα ελπίδας του Έλληνα καθηγητή ογκολογίας για ένα μέλλον όπου ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια ασθένεια

Από το 1970, η επιπλέον ζωή των καρκινοπαθών έχει αυξηθεί κατά 15 χρόνια, γεγονός που δείχνει την επιτυχία της θεραπείας του καρκίνου. Η νίκη είναι γλυκιά και οι ασθενείς δεν πρέπει να φοβούνται να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

«Ο καρκίνος νικήθηκε»: Μήνυμα ελπίδας του Έλληνα καθηγητή ογκολογίας για ένα μέλλον όπου ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια ασθένεια
To top