Οι τιμές των τροφίμων στα ύψη: Επιπτώσεις στο γάλα, το λάδι και τα αυγά | Τάσεις της ελληνικής αγοράς 2023

Δείτε την απελπισία της αύξησης των τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα, ιδίως του γάλακτος, του λαδιού και των αυγών. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν σημαντική διαφορά μεταξύ του κόστους παραγωγής τους και των τιμών στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους.

Οι τιμές των τροφίμων στα ύψη: Επιπτώσεις στο γάλα, το λάδι και τα αυγά | Τάσεις της ελληνικής αγοράς 2023>

Περιεχόμενα

  1. Φαγητό: Απελπισία! Τιμές «φωτιά» για γάλα, λάδι και αυγά – Πόσο θα πουληθεί
  2. Τιμές προϊόντων και κόστος γεωργικής παραγωγής
  3. Τρόφιμα: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ελλάδα για το γάλα και τα δημητριακά
  4. Φαγητό: για το γάλα και τα δημητριακά
  5. Φαγητό: Αυξάνεται η «φωτιά» των τροφίμων. Ισχυρή πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. «Εκτίναξη» των τιμών για βασικά είδη διατροφής.
  6. Τρόφιμα: Δείτε πού θα πάει το παγωτό
  7. Φαγητό: Δείτε τι σταμάτησαν να αγοράζουν οι Έλληνες

Οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα εκτοξεύονται στα ύψη, προκαλώντας απελπισία στους καταναλωτές. Το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει αυξηθεί σημαντικά λιγότερο από τις τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους.

Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν υψηλό ρυθμό αύξησης των τιμών των γεωργικών προϊόντων, με τους Έλληνες αγρότες να βιώνουν αύξηση 16,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Παρά την ελαφρά επιβράδυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Το γάλα, το λάδι και τα αυγά έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις τιμών, ενώ το ψωμί, το βοδινό κρέας και άλλα βασικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο απλησίαστα.

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, προσθέτει περαιτέρω πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Φαγητό: Απελπισία! Τιμές «φωτιά» για γάλα, λάδι και αυγά – Πόσο θα πουληθεί

Φαγητό: Ακρίβεια ξεκινά από το γήπεδο. Το κόστος παραγωγής των γεωργών – οι τιμές που πληρώνουν για εισροές όπως ενέργεια, λιπάσματα, ζωοτροφές κ.λπ. – έχουν αυξηθεί σημαντικά λιγότερο από τις τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους.

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων συνέχισαν να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό το 2023, γεγονός που συνδέεται με την ακρίβεια των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης των τιμών στις οποίες οι Έλληνες αγρότες πούλησαν τα προϊόντα τους το α’ τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 16,7% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 18,5% το β’ τρίμηνο του 2022.

Η αύξηση του δείκτη ήταν ελαφρώς υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (17,4%), αλλά επιβραδύνθηκε περισσότερο, καθώς μειώθηκε από 26% το δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Το κόστος παραγωγής των γεωργών – δηλαδή οι τιμές που πληρώνουν για εισροές όπως ενέργεια, λιπάσματα, ζωοτροφές κ.λπ. – αυξήθηκαν σημαντικά λιγότερο από τις τιμές που πλήρωναν για τα προϊόντα τους.

Τιμές προϊόντων και κόστος γεωργικής παραγωγής

Στην Ελλάδα, η αύξηση του κόστους εισροών (το κόστος παραγωγής γεωργικών προϊόντων) επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 7% από 24% το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε επίσης απότομα στο 11% από 27%.

Τρόφιμα: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ελλάδα για το γάλα και τα δημητριακά

Τρόφιμα: Δείτε πού θα πάει το παγωτό.

Φαγητό: Δείτε τι σταμάτησαν να αγοράζουν οι Έλληνες.

Τρόφιμα: Τα χρυσά αυγά.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν κατά 60% στην ΕΕ, όχι μόνο λόγω της έλλειψης ζωοτροφών και των μειωμένων εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά και λόγω της ασθένειας των πτηνών στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι αυξήσεις στα αυγά ήταν σημαντικά χαμηλότερες (17% έναντι 14% το β’ τρίμηνο του 2022).

Οι αυξήσεις στην ΕΕ ήταν επίσης πολύ υψηλές για το ρύζι (51%), τις ελιές και τους χοίρους (49% και στις δύο περιπτώσεις).

Η τιμή παραγωγού για το ρύζι στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 11,6% έναντι 24%, ενώ για τις ελιές μειώθηκε κατά 8% μετά από μείωση 1% το β’ τρίμηνο του 2022.

Φαγητό: για το γάλα και τα δημητριακά

Οι τιμές των φρέσκων λαχανικών μειώθηκαν επίσης (0,6%) μετά από αύξηση 11,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20% και 17% αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι τιμές ήταν υψηλότερες στην Ελλάδα για το γάλα (35,8% έναντι 24,8% στην ΕΕ), για τα βοοειδή (27% έναντι 12%). Για το πετρέλαιο, οι τιμές σημείωσαν άλμα 42% στην Ελλάδα και 49% στην ΕΕ.

Οι τιμές για το σιτάρι και το αλεύρι αυξήθηκαν κατά 12% και μειώθηκαν οριακά στην ΕΕ. Για τα πουλερικά, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12% στην Ελλάδα και κατά 18% στην ΕΕ.

Φαγητό: Αυξάνεται η «φωτιά» των τροφίμων. Ισχυρή πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. «Εκτίναξη» των τιμών για βασικά είδη διατροφής.

Η «φωτιά» στα τρόφιμα μάλλον ζεσταίνεται παρά σβήνει, με τον λογαριασμό για τα ψώνια της εβδομάδας να έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 11,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, προστιθέμενα στο άλμα του 12,1% που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το ρύζι αυξήθηκε κατά 5,4% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, τα αυγά αυξήθηκαν κατά 4%, τα φρούτα αυξήθηκαν κατά 7,6% και τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 3,4%.

«Πώς τα βγάζει πέρα ο Έλληνας καταναλωτής, η καθημερινότητά του, η επιβίωσή του είναι πολύ δύσκολη», σχολίασε ένας καταναλωτής στο Open.

«Κάνουμε δίαιτα για να φτιάξουμε σιλουέτα», λέει ένας άλλος.

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα τρόφιμα παρά την πτώση του πληθωρισμού στο 2,8%, το χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η πτώση του γενικού δείκτη οφείλεται στη βουτιά των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, που μειώθηκαν κατά 24,1% και 49,6% αντίστοιχα.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε απότομα από τα 24 στα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 33% σε λιγότερο από μία εβδομάδα, παρά τα υψηλά αποθέματα και τη χαμηλή ζήτηση από τη βιομηχανία.

Οι έμποροι φυσικού αερίου πιστεύουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα αυξήσουν τη ζήτηση για το καύσιμο, ενώ τα προβλήματα στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νορβηγία συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των τιμών.

Τρόφιμα: Δείτε πού θα πάει το παγωτό

Η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει στην Ελλάδα με τα βασικά αγαθά να είναι απλησίαστα για τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις στο ψωμί, το βόειο κρέας και τα αυγά τρέχουν ταχύτερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, το ψωμί κατέγραψε αύξηση 17% τον Απρίλιο στην Ελλάδα, ενώ στην ευρωζώνη καταγράφηκε αύξηση 14,6%.

Το βόειο κρέας αυξήθηκε κατά 15,2% στην Ελλάδα έναντι αύξησης 8,6% στην Ευρωζώνη, τα έλαια και λίπη, κατά 16,3% στην Ελλάδα και 15,3% στην Ευρωζώνη, τα αυγά αυξήθηκαν κατά 17,9% στην Ελλάδα έναντι 16,7% στην Ευρωζώνη.

Στα προϊόντα που παράγει η Ελλάδα, όπως το γάλα, ο πληθωρισμός έχει φρενάρει τις τιμές. Το φρέσκο πλήρες γάλα, για παράδειγμα, σημείωσε αύξηση τον Απρίλιο κατά 22,8% στην ευρωζώνη και κατά 17,6% στην Ελλάδα.

Υπήρξε επίσης μεγάλη αύξηση στις τιμές του παγωτού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολο Ραυτόπουλο, «οι τιμές των παγωτών σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 30%.

Για παράδειγμα παγωτό ιδιωτικής ετικέτας, 980 γραμμάρια ήταν 5,88 ευρώ πέρυσι και 7,36 ευρώ φέτος μια αύξηση 24%. Το επώνυμο παγωτό, πέρυσι είχε 3,96 ευρώ και φέτος έχει 6,71 ευρώ, αύξηση 69,44%».

Φαγητό: Δείτε τι σταμάτησαν να αγοράζουν οι Έλληνες

Ο ένας μετά τον άλλο, οι Έλληνες καταναλωτές κόβουν τα προϊόντα από τα καλάθια τους.

Οι τιμές των δημητριακών, των ράβδων και των μπισκότων έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, οδηγώντας πολλούς να περιορίσουν την κατανάλωσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα δημητριακά σημείωσαν αύξηση 13,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, έχουν αυξηθεί κατά 20% μόνο τους τελευταίους 6 μήνες. Πολλοί καταναλωτές προτιμούν να φτιάχνουν τις δικές τους μπάρες και μπισκότα στο σπίτι.

Αφενός τα θεωρούν πιο υγιεινά, επειδή δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, και αφετέρου είναι πιο οικονομικά.

Οι τιμές των τροφίμων στα ύψη: Επιπτώσεις στο γάλα, το λάδι και τα αυγά | Τάσεις της ελληνικής αγοράς 2023

Ενδεικτικές τιμές δημητριακών, ράβδων και μπισκότων.

Οι τιμές των τροφίμων στα ύψη: Επιπτώσεις στο γάλα, το λάδι και τα αυγά | Τάσεις της ελληνικής αγοράς 2023
To top