Πιθανή καρκινογένεση της ασπαρτάμης: Ανησυχίες του ΠΟΥ και γνώσεις σχετικά με τη χρήση

Δείτε τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με την ασπαρτάμη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό. Ο ΠΟΥ αναμένεται να την κατατάξει ως πιθανό καρκινογόνο, προκαλώντας ανησυχίες για τα τεχνητά γλυκαντικά και την καθημερινή μας κατανάλωση.

Πιθανή καρκινογένεση της ασπαρτάμης: Ανησυχίες του ΠΟΥ και γνώσεις σχετικά με τη χρήση>

Περιεχόμενα

  1. Το τρώμε κάθε μέρα – Παγκόσμια ιστορία τρόμου με ασπαρτάμη
  2. Περιεχόμενο

Παγκόσμια ιστορία τρόμου με την ασπαρτάμη: ΠΟΥ λέει ότι υπάρχει κίνδυνος καρκίνου – Το τρώμε κάθε μέρα –.

Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, αναμένεται να καταχωριστεί ως πιθανώς καρκινογόνος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες, καθώς η ασπαρτάμη έχει γίνει κοινό συστατικό σε διάφορα προϊόντα που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Η ασπαρτάμη είναι ένα ολιγοκαρβοξυλικό γλυκαντικό που παρέχει το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας με τη ζάχαρη, αλλά με πολύ λίγες θερμίδες, καθιστώντας το δημοφιλές σε αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες χωρίς ζάχαρη και άλλα προϊόντα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο ερευνητικός βραχίονας του ΠΟΥ για τον καρκίνο, θα κατατάξει την ασπαρτάμη ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Είναι σημαντικό να εξετάσουμε το μέτρο και την ισορροπία στη συνολική διατροφή μας, στρεφόμενοι προς τα φυσικά τρόφιμα και τα σάκχαρα, όπως συνιστά ο ΠΟΥ.

Ας διερευνήσουμε τι γνωρίζουμε για την ασπαρτάμη και τις ανησυχίες που περιβάλλουν την ταξινόμησή της.

Παγκόσμια ιστορία τρόμου με ασπαρτάμη: Το τρώμε κάθε μέρα –.

Το τρώμε κάθε μέρα – Παγκόσμια ιστορία τρόμου με ασπαρτάμη

Ασπαρτάμη:

Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, είναι πιθανό καρκινογόνο, όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το «καμπανάκι» του ΠΟΥ προκάλεσε ένα γενικότερο κύμα ανησυχίας, καθώς τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη έχουν πλέον μπει στη ζωή μας σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης ενός άλλου μεγάλου εχθρού της υγείας.

Η ασπαρτάμη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ολιγοκαρβοξυλικό γλυκαντικό.

Αποδίδει 4 kcal/g, το ίδιο με τη ζάχαρη, αλλά είναι 160-200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, οπότε χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερες ποσότητες, παρέχοντας την ίδια γλυκύτητα με πολύ λίγες θερμίδες.

Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης έως τσίχλες και ποτά χωρίς ζάχαρη, θα καταχωριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του ΠΟΥ για τον καρκίνο, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters.

Περιεχόμενο.

Περιεχόμενο

Ασπαρτάμη: Πολλές αντιρρήσεις. Ασπαρτάμη: Πολλές αντιρρήσεις

Ασπαρτάμη: Τι γνωρίζουμε για την ασπαρτάμη. Ασπαρτάμη: Τι γνωρίζουμε για την ασπαρτάμη

Ασπαρτάμη: Δεν υπάρχουν υπερβολές. Ασπαρτάμη: Δεν υπάρχουν υπερβολές

Ασπαρτάμη: Κίνδυνος αναπηρίας. Ασπαρτάμη: Κίνδυνος αναπηρίας

Ασπαρτάμη: Πολλές αντιρρήσεις. Ασπαρτάμη: Πολλές αντιρρήσεις

«Η ασπαρτάμη και η στέβια είναι τα δύο πιο κλασικά γλυκαντικά που έχουν μπει στη ζωή μας. Εξυπηρετούν τόσο το ζήτημα της ρύθμισης του διαβήτη, αλλά και βοηθούν τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη.

Ειδικά η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα γλυκαντικά», λέει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, διαιτολόγος-βιολόγος, γραμματέας της Ομάδας Μελέτης Διαιτολογίας και Διατροφής.

«Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης των δεδομένων και το είδος των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν», τονίζει ο Δημοσθενόπουλος σχετικά με την αμφιλεγόμενη είδηση για την ασπαρτάμη και το πιθανό σενάριο να χαρακτηριστεί ως πιθανή καρκινογόνος ουσία από την IARC.

«Αυτό που είπε ο ΠΟΥ είναι ότι βασικά τα γλυκαντικά δεν είναι πανάκεια για την απώλεια βάρους και συνιστά να προτιμάμε τα φυσικά σάκχαρα» δίνει τις πραγματικές διαστάσεις της είδησης ο κ. Δημοσθενόπουλος και συνεχίζει.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα γλυκαντικά υπάρχουν για να μας εξυπηρετούν. Δεν κινδυνεύουμε από αυτές, αρκεί να διατηρούμε το μέτρο και την ισορροπία στη διατροφή μας στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η διατροφή μας θα πρέπει να στραφεί προς πιο φυσικές τροφές και όχι προς τυποποιημένα τρόφιμα -που περιέχουν κυρίως ασπαρτάμη- και να επιλέξουμε τα φυσικά σάκχαρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε το μέτρο ακόμη και στην κατανάλωση φρούτων και χυμών που θεωρούνται υγιεινά».

Ασπαρτάμη: Τι γνωρίζουμε για την ασπαρτάμη. Ασπαρτάμη: Τι γνωρίζουμε για την ασπαρτάμη

Είναι ένα συνθετικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Βρίσκεται σε ελαφριά αναψυκτικά, επιδόρπια, προϊόντα διαίτης, τσίχλες, δισκία γλυκαντικών, ελαφρύ παγωτό κ.λπ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στα Πρόσθετα Τροφίμων (E951) και η χρήση του ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1333/2009.

Η ασπαρτάμη αποτελείται από δύο αμινοξέα (δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών), το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη.

Καθώς διασπάται στο σώμα, απελευθερώνει αυτά τα δύο αμινοξέα και μια πολύ μικρή ποσότητα μεθανόλης (η επίδραση της οποίας είναι νευροτοξική σε μεγάλες ποσότητες).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα τρία συστατικά (ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη και μεθανόλη) υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γάλα) και ο οργανισμός μας τα μεταβολίζει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η κατανάλωση ασπαρτάμης δεν επιτρέπεται σε όσους πάσχουν από φαινυλκετονουρία, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια (εμφανίζεται σε 1 στους 100.000), όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει τη φαινυλαλανίνη σε τυροσίνη, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση φαινυλαλανίνης στον οργανισμό (με κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης). Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη πρέπει, βάσει νόμου, να επισημαίνονται ως πηγές φαινυλαλανίνης.

Η ασπαρτάμη έχει την ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Ωστόσο, είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, γι’ αυτό και απαιτείται ελάχιστη ποσότητα για να προσδώσει την ίδια γλυκύτητα σε ένα τρόφιμο ή ποτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες (χαρακτηρίζεται ως «μη θερμιδική»).

Ασπαρτάμη: χωρίς υπερβολές. Ασπαρτάμη: χωρίς υπερβολές

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, συνιστά ψυχραιμία σχετικά με την είδηση ότι η ασπαρτάμη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιθανή καρκινογόνος ουσία από τον ΠΟΥ.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την καρκινογόνο ή μη καρκινογόνο δράση των γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης», εξηγεί ο κ. Φιλόπουλος και συνεχίζει: «Ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα γλυκαντικά είναι η ασπαρτάμη.

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία πριν από μερικά χρόνια έδειξε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο σε όσους κατανάλωναν τακτικά ασπαρτάμη σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν.

Επομένως, υπάρχει ένας σχετικός αλλά πολύ μικρός κίνδυνος.

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι επίσης καρκινογόνος.

Δεύτερον, ότι η χρήση γλυκαντικών ουσιών και ολιγοθερμιδικών προϊόντων απέτυχε να αδυνατίσει τους παχύσαρκους ασθενείς.

Αντιθέτως, η παχυσαρκία αυξάνεται. Και η παχυσαρκία είναι επίσης ένας καρκινογόνος παράγοντας», καταλήγει ο ειδικός.

Ασπαρτάμη: Κίνδυνος αναπηρίας. Ασπαρτάμη: Κίνδυνος αναπηρίας.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, υπενθυμίζει στους επαγγελματίες υγείας ότι η χρήση των αντιβιοτικών φθοριοκινολόνης, που χορηγούνται από το στόμα, με ένεση ή εισπνοή, περιορίζεται λόγω του κινδύνου παρατεταμένων και δυνητικά μη αναστρέψιμων ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν αναπηρία.

Οι περιορισμοί αυτοί εισήχθησαν το 2019 μετά από επανεξέταση σε ολόκληρη την ΕΕ αυτών των πολύ σπάνιων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τον EMA έδειξε ότι, παρόλο που η χρήση των αντιβιοτικών φθοριοκινολόνης έχει μειωθεί, τα φάρμακα αυτά μπορεί να εξακολουθούν να συνταγογραφούνται εκτός των συνιστώμενων χρήσεων.

Οι περιορισμοί στη χρήση των φθοριοκινολονικών αντιβιοτικών σημαίνουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

To top