Προσοχή στο κακόβουλο λογισμικό Qbot: Νέα απάτη με email στοχεύει εταιρικούς χρήστες

Προστατευθείτε από την τελευταία απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Το κακόβουλο λογισμικό Qbot στοχεύει εταιρικούς χρήστες και θέτει σε κίνδυνο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Μείνετε ασφαλείς με τις συμβουλές της Kaspersky.

Προσοχή στο κακόβουλο λογισμικό Qbot: Νέα απάτη με email στοχεύει εταιρικούς χρήστες>

Περιεχόμενα

  1. Νέος συναγερμός απάτης: Το κακόβουλο λογισμικό Qbot εξαπλώνεται μέσω κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  2. Απάτη Catfishing στο Instagram: Σύλληψη άνδρα για συκοφαντική δυσφήμιση και διαδικτυακό εκφοβισμό
  3. Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις: Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη διαδικτυακή απάτη

Μια νέα απάτη ανακαλύφθηκε από εγκληματίες του κυβερνοχώρου, η οποία στοχεύει σε εταιρικούς χρήστες με ένα διαβόητο τραπεζικό Trojan που ονομάζεται Qbot, το οποίο διαδίδεται μέσω κακόβουλης εκστρατείας spam ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι ερευνητές της Kaspersky προειδοποιούν ότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής για να υποκλέψουν την υπάρχουσα εταιρική αλληλογραφία και να προωθήσουν κακόβουλα συνημμένα αρχεία PDF σε υπάρχουσες αλυσίδες email. Μάθετε περισσότερα για αυτή τη νέα μεγάλη απάτη και πώς να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από σχετικές απειλές.

Νέος συναγερμός απάτης: Το κακόβουλο λογισμικό Qbot εξαπλώνεται μέσω κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Η Kaspersky ανακάλυψε πρόσφατα ένα νέο κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία Qbot, το οποίο παραβιάζει εταιρικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποτελεί μέρος ενός botnet.

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής και υποκλέπτουν την υπάρχουσα εταιρική αλληλογραφία για να προωθήσουν κακόβουλα συνημμένα αρχεία PDF σε υπάρχουσες αλυσίδες email. Αυτή η μέθοδος θεωρείται ασυνήθιστη για αυτό το κακόβουλο λογισμικό.

Από τις 4 Απριλίου, περισσότερα από 5.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν συνημμένα αρχεία PDF έχουν ληφθεί σε διάφορες χώρες, ενώ η εκστρατεία εξακολουθεί να είναι ενεργή.

Το Qbot είναι ένα διαβόητο τραπεζικό Trojan που λειτουργεί ως μέρος ενός botnet. Είναι σε θέση να κλέβει δεδομένα όπως κωδικούς πρόσβασης και εταιρική αλληλογραφία.

Επιπλέον, επιτρέπει στους φορείς απειλών να ελέγχουν ένα μολυσμένο σύστημα και να εγκαθιστούν ransomware ή άλλα Trojans σε άλλες συσκευές του δικτύου. Το Trojan διανέμεται μέσω της πραγματικής αλληλογραφίας εργασίας ενός δυνητικού θύματος, η οποία υποκλέπτεται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Προωθούν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους συμμετέχοντες στην υπάρχουσα αλυσίδα και συνήθως τους ζητούν να ανοίξουν το κακόβουλο συνημμένο αρχείο με το πρόσχημα διαφόρων λογικών περιστάσεων.

Για να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από σχετικές απειλές, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν: να ελέγχετε τη διεύθυνση του αποστολέα, να είστε επιφυλακτικοί σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος, να παρέχετε στο προσωπικό σας βασική εκπαίδευση σε θέματα κυβερνοϋγιεινής, να χρησιμοποιείτε μια λύση προστασίας τερματικού και διακομιστή αλληλογραφίας με δυνατότητες anti-phishing και να εγκαθιστάτε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας.

Απάτη Catfishing στο Instagram: Σύλληψη άνδρα για συκοφαντική δυσφήμιση και διαδικτυακό εκφοβισμό

Μια νέα απάτη έχει αποκαλυφθεί, όπου απατεώνες ξεγελούν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω μιας «μυστηριώδους» περίπτωσης catfishing και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2022 από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένας άνδρας για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο άνδρας άρχισε να συνομιλεί μέσω Instagram με ένα προφίλ που φαινόταν να ανήκει σε γυναίκα.

Κάποια στιγμή, εκείνος βαρέθηκε και σταμάτησε να απαντά, με τον χρήστη του άλλου προφίλ -που αποδείχθηκε ότι ήταν… άνδρας- να θυμώνει και να καταστρώνει ένα «αρρωστημένο» σχέδιο εκδίκησης. Ανέβασε φωτογραφίες του θύματος σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών για ομοφυλόφιλους, με το θύμα να αρχίζει ξαφνικά να λαμβάνει μηνύματα από αγνώστους.

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις: Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη διαδικτυακή απάτη

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ηλεκτρονική απάτη, που ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία των δυνάμεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤΤ), συνεχίζεται και έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του αριθμού των περιστατικών σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό του συνόλου των συναλλαγών. Με αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους, τόσο η ΕΕΤΤ όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχονται με απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας.

To top