Προστατευθείτε από απάτες με επιστροφές φόρων: Προσοχή στα ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους δόλιους συνδέσμους

Προστατέψτε τον εαυτό σας: Μείνετε σε εγρήγορση και ασφαλίστε τα οικονομικά σας

Προστατευθείτε από απάτες με επιστροφές φόρων: Προσοχή στα ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους δόλιους συνδέσμους>

Περιεχόμενα

  1. Νέα απάτη: Προσοχή στα ύποπτα emails επιστροφής φόρων
  2. Αποκάλυψη του Catfishing: Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη διαδικτυακή εξαπάτηση
  3. Μείνετε ενημερωμένοι: Καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης
  4. Προστατευθείτε από απόπειρες phishing
  5. Φρουρά κατά της διαμεσολάβησης μεταφοράς χρημάτων
  6. Πρόληψη της επενδυτικής απάτης

Προστατευθείτε από τις διαδικτυακές απάτες: Νέες απάτες στοχεύουν τους φορολογούμενους, ισχυριζόμενες ότι προσφέρουν επιστροφές φόρων.

Οι απατεώνες παριστάνουν τους κυβερνητικούς φορείς, προτρέποντας τους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους. Ωστόσο, αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι δόλια, σχεδιασμένα για να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα και να θέσουν σε κίνδυνο τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον, μια πρόσφατη περίπτωση «catfishing» στο Instagram αναδεικνύει τους κινδύνους της αλληλεπίδρασης με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο. Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τους διάφορους τύπους απάτης και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διαφυλάξετε τις προσωπικές σας πληροφορίες και την οικονομική σας ασφάλεια.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας σας σε αξιόπιστες πηγές, όπως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤΤ) και οι τοπικές σας αρχές. Μείνετε προσεκτικοί και μην πέσετε θύμα ηλεκτρονικών απατών.

Νέα απάτη: Προσοχή στα ύποπτα emails επιστροφής φόρων

Να είστε προσεκτικοί με μια νέα απάτη που στοχεύει σε άτομα που έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και αναμένουν επιστροφές χρημάτων.

Οι απατεώνες στέλνουν ένα κύμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την Εφορία και ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φαίνεται να αποστέλλεται από το «Gov.

grWallet» από την Κεντρική Ηλεκτρονική Πύλη της ελληνικής κυβέρνησης, προτρέπει τους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους και να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιστροφής. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει ότι το μήνυμα δεν είναι νόμιμο και προέρχεται από αλλού.

Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι παραλήπτες εκτίθενται σε κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα ευαίσθητα δεδομένα τους.

Είναι ζωτικής σημασίας να μην παρέχετε πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή σε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία σε απάντηση σε τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) προειδοποιεί τους φορολογούμενους να είναι προσεκτικοί και να αγνοούν τυχόν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την Εφορία και αφορούν επιστροφές φόρων.

Αποκάλυψη του Catfishing: Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη διαδικτυακή εξαπάτηση

Οι απατεώνες ανακάλυψαν μια νέα απάτη που στοχεύει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γνωστή ως catfishing.

Ένα περιστατικό στη Θεσσαλονίκη οδήγησε στη σύλληψη ενός ατόμου από την Ελληνική Αστυνομία για συμμετοχή σε διαδικτυακό εκφοβισμό και δυσφήμιση. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ένα άτομο ενεπλάκη σε συνομιλία με ένα προφίλ που φαινόταν να είναι το προφίλ μιας γυναίκας στο Instagram.

Αφού έχασε το ενδιαφέρον του και σταμάτησε την επικοινωνία, ο χρήστης ανακάλυψε ότι το προφίλ είχε στην πραγματικότητα δημιουργηθεί από έναν άλλο άνδρα με κακόβουλη πρόθεση.

Ο δράστης επεδίωξε να εκδικηθεί δημοσιεύοντας φωτογραφίες του θύματος σε ιστοσελίδα γκέι γνωριμιών, με αποτέλεσμα το θύμα να λάβει ανεπιθύμητα μηνύματα.

Το θύμα κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί έρευνα και να συλληφθεί στη συνέχεια. Για να προστατευτείτε από το catfishing και παρόμοιες απάτες, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν αλληλεπιδράτε με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο και να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά στις αρμόδιες αρχές.

Μείνετε ενημερωμένοι: Καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης

Μια συνεχιζόμενη εκστρατεία, που ξεκίνησε το 2021 μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤΤ), στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική απάτη. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η ΕΕΤΤ και ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Διαμεσολαβητής παρέχουν απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και αντιμετωπίζουν διάφορα είδη απάτης που σχετίζονται με ηλεκτρονικές πληρωμές και επενδύσεις.

Προστατευθείτε από απόπειρες phishing

Πολλά άτομα έχουν λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS που υποτίθεται ότι προέρχονται από τις τράπεζές τους, υποδεικνύοντας ύποπτη δραστηριότητα στους λογαριασμούς ή τις κάρτες τους.

Τα μηνύματα αυτά συχνά περιέχουν συνδέσμους που προτρέπουν σε άμεση δράση για την επίλυση του ζητήματος. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι αυτά τα μηνύματα αποτελούν απόπειρες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και όχι από την πραγματική τράπεζα.

Το κλικ στους παρεχόμενους συνδέσμους μπορεί να οδηγήσει σε δόλιους ιστότοπους που έχουν σχεδιαστεί για την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης στο e-banking και των στοιχείων της κάρτας. Μην αποκαλύπτετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες σε οποιονδήποτε τις ζητάει, καθώς η τράπεζά σας δεν θα σας ζητήσει ποτέ τέτοιες λεπτομέρειες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Φρουρά κατά της διαμεσολάβησης μεταφοράς χρημάτων

Εάν λαμβάνετε αιτήματα, συνήθως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή διαφημίσεων, για τη διαμεσολάβηση σε μεταφορές χρημάτων καταθέτοντας χρήματα στο λογαριασμό σας και στη συνέχεια μεταφέροντάς τα σε λογαριασμούς τρίτων, να γνωρίζετε ότι μπορεί να εμπλέκεστε σε παράνομες δραστηριότητες γνωστές ως money muling. Η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες, ακόμη και εν αγνοία σας, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Μην αποδέχεστε αιτήματα για να ενεργήσετε ως μεσάζων στη διακίνηση χρημάτων και αν υποψιάζεστε συμμετοχή σε σύστημα μεταφοράς χρημάτων, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας, τον αρμόδιο πάροχο υπηρεσιών και την αστυνομία.

Πρόληψη της επενδυτικής απάτης

Να είστε προσεκτικοί όταν πλησιάζετε.

To top