Πρωτοφανής καιρός: Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ιστορικό καλοκαίρι στην Ευρώπη

Πρωτοφανής καλοκαιρινός καιρός: Ιστορικές επιπτώσεις αναμένονται! Ετοιμαστείτε για ένα καλοκαίρι που θα μείνει στην ιστορία.

Πρωτοφανής καιρός: Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ιστορικό καλοκαίρι στην Ευρώπη>

Περιεχόμενα

  1. Ασταθής καιρός: Μετεωρολόγοι προβλέπουν ιστορικό καλοκαίρι
  2. Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ελλάδα

Πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες: Ιστορικές αλλαγές το καλοκαίρι στην Ευρώπη Οι μετεωρολόγοι μένουν έκπληκτοι καθώς η Ευρώπη παλεύει με ένα εξαιρετικό καιρικό φαινόμενο.

Η απουσία της άνοιξης, σε συνδυασμό με ασυνήθιστα κρύους και βροχερούς μήνες, έχει αφήσει τους ειδικούς να προβλέπουν ένα ιστορικό καλοκαίρι. Καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το κανονικό επίπεδο και οι έντονες βροχοπτώσεις επιμένουν, οι πιθανότητες να πλήξει ένας καύσωνας τις μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων, φαίνονται ελάχιστες.

Με την πιθανότητα μιας χρονιάς χωρίς καλοκαίρι, εξετάζονται η κλιματική αλλαγή και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα. Εν μέσω ανησυχιών για τις δασικές πυρκαγιές και την ξηρασία, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων.

Ασταθής καιρός: Μετεωρολόγοι προβλέπουν ιστορικό καλοκαίρι

Ο καιρός στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά απρόβλεπτος τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας έκπληκτους τους μετεωρολόγους.

Πιστεύουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία! Ο Guido Guidi, γνωστός μετεωρολόγος, προβλέπει ότι το σημερινό καιρικό σκηνικό θα επεκταθεί πολύ πέρα από τα μέσα Ιουλίου.

Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, βιώνει φέτος ένα ασυνήθιστο μετεωρολογικό πρότυπο. Η άνοιξη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να είναι εξαιρετικά κρύοι και βροχεροί μήνες στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης.

Στην Ιταλία, οι βροχοπτώσεις κατέρριψαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, βάζοντας τέλος σε μια ξηρασία 16 μηνών.

Καθώς εισερχόμαστε στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι παρατηρούν ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν αμετάβλητες. Οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τις κανονικές για την εποχή, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Επιπλέον, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ένταση των βροχοπτώσεων είναι πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Guido Guidi, κορυφαίος Ιταλός μετεωρολόγος, τονίζει ότι τα μαθηματικά μοντέλα ανάλυσης του παγκόσμιου καιρού δείχνουν ότι το σενάριο αυτό μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά τα μέσα Ιουλίου, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου.

Η επικαιροποιημένη έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 27 Ιουνίου, επιβεβαιώνει αυτές τις προβλέψεις.

Ο Guido Guidi διερευνά την πιθανότητα να ζήσει η Ευρώπη ένα καλοκαίρι χωρίς καύσωνες. Σε συνέντευξή του στο Meteoweb.eu, δηλώνει ότι όλα είναι πιθανά και δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανό σενάριο.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό τον Ιανουάριο του 2022 θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα. Ωστόσο, μια πειστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ληφθεί μόνο εκ των υστέρων.

Ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να συμβαίνει.

Ανατρέχοντας στο καλοκαίρι του 2022, είδαμε έναν ισχυρό καύσωνα τον Ιούνιο, αλλά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν σχετικά ήπιοι στην Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς ακραίους καύσωνες που παρατηρήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη. Ο Guidi τονίζει ότι, αν οι εκτιμήσεις του αξιόπιστου μαθηματικού μοντέλου αποδειχθούν ακριβείς, η Ιταλία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια είναι απίθανο να βιώσουν καύσωνες μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Υποθέτοντας περαιτέρω, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2023 μπορεί να γίνει το έτος χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ελλάδα

Στη λεκάνη της Αττικής, στην Ελλάδα καταγράφηκε σημαντική αύξηση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δεκαετιών.

Από το 1980 έως το 1989, υπήρξαν 125 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα το 1987 και το 1988, όπου σημειώθηκαν 12 συνεχόμενες ημέρες καύσωνα. Ο αριθμός αυτών των ημερών αυξήθηκε σε 158 κατά τη δεκαετία 2000-2009 και αυξήθηκε περαιτέρω σε 221 κατά την περίοδο 2010-2019.

Μεταξύ αυτών των δεκαετιών, το 2012 κατέχει το ρεκόρ των υψηλότερων θερμοκρασιών, με 44 ημέρες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το 2014, υπήρξαν 30 τέτοιες ημέρες, ακολουθούμενες από 28 ημέρες το 2016 και 27 ημέρες το 2017.

Όσον αφορά τα τελευταία χρόνια, το 2021, η Ελλάδα βίωσε 28 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, οι οποίες συσχετίστηκαν με την εκδήλωση πυρκαγιών. Το 2022, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 19 ημέρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην είναι τόσο καυτό και δεν υπάρχει λόγος άμεσης ανησυχίας.

Τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της άμεσης παρέμβασης, ο κ. Kanderes σημειώνει την αυξημένη ετοιμότητα των τοπικών κυβερνήσεων και των εθελοντών.

Προτρέπει όλους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να παρέμβουν γρήγορα και να προστατεύσουν το περιβάλλον από περαιτέρω καταστροφές. Η ανησυχία προκύπτει από τις συνθήκες ξηρασίας που έπληξαν.

To top