Ρεκόρ καύσωνα σαρώνει την Ελλάδα: Προετοιμαστείτε για ακραίες καιρικές συνθήκες

Ετοιμαστείτε για ζέστη ρεκόρ στην Ελλάδα, καθώς οι μετεωρολόγοι επιβεβαιώνουν την επιστροφή ενός ιστορικού καύσωνα. Με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται έντονος και μακράς διάρκειας καύσωνας από τις 12-13 Ιουλίου έως τουλάχιστον τις 22 Ιουλίου.

Ρεκόρ καύσωνα σαρώνει την Ελλάδα: Προετοιμαστείτε για ακραίες καιρικές συνθήκες>

Περιεχόμενα

  1. Καιρός: Η Ελλάδα θα «βράζει» για μέρες
  2. Καιρός: «Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο
  3. Καιρός: «Αυτό που θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία»
  4. Καιρός: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Ετοιμαστείτε για καυτές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μεγάλο καύσωνα.

Τα στοιχεία δείχνουν εκτόξευση των επιπέδων υδραργύρου που φτάνουν έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος προειδοποιεί για έντονο καύσωνα μεγάλης διάρκειας με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το πρώτο κύμα αναμένεται να πλήξει τη χώρα από τις 12-13 Ιουλίου και ενδέχεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιουλίου. Το πρωτοφανές αυτό καιρικό φαινόμενο απαιτεί ετοιμότητα και προσαρμογή. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για παγκόσμια δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιζήμιων επιπτώσεών της σε περιοχές όπως η Μεσόγειος.

Ενημερωθείτε και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια αυτού του ιστορικού καλοκαιριού.

Καιρός: Η Ελλάδα θα «βράζει» για μέρες

Καιρός.

Η συζήτηση για τον πρώτο καύσωνα «άνοιξε» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν τα προγνωστικά στοιχεία έδειξαν υψηλές πτήσεις υδραργύρου.

Αν και στην αρχή οι μετεωρολόγοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τον καιρό, καθώς φέτος ήταν ακανόνιστος και δεν συνάδει με την εποχή, εντούτοις τα δεδομένα φαίνεται να έχουν «κλειδώσει».

Και στην Ευρώπη παραμένουμε ένα παρόμοιο σκηνικό, προς τη Μεσόγειο, με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμη και 45 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος έκανε λόγο για έντονο καύσωνα διαρκείας με θερμοκρασίες 40 βαθμών και άνω στα ηπειρωτικά.

Συγκεκριμένα, είπε ότι από τις 12 έως τις 13 Ιουλίου το πρώτο κύμα καύσωνα θα σαρώσει τη χώρα για μέρες.

Τόνισε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να προβλέψουν τη διάρκειά του, αλλά φαίνεται ότι θα διαρκέσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό καιρικό φαινόμενο, δήλωσε ο μετεωρολόγος.

Τέλος, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος προειδοποιεί ότι ο πρώτος καύσωνας στη χώρα θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη.

Καιρός: «Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα σενάριο, καθώς είναι ήδη εδώ!.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής Χρήστος Ζερεφός ανακοινώνοντας ότι «μετά το 2050, οι περιοχές που είπαμε ότι είναι στο κόκκινο θα είναι βαθύτερα στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι η Μεσόγειος».

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής κ. Ζερεφός μίλησε στον Alpha Radio 9,89 και τον Σωτήρη Μπέσκο για την αλλαγή του καιρού όπως τη βιώνουμε μέχρι στιγμής στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη. Έθεσε ως ορόσημο το 2050 και προέβλεψε την κλιματική κατάσταση που θα επικρατεί τότε.

«Μετά το 2050, οι περιοχές που είπαμε ότι βρίσκονται στο κόκκινο θα βρίσκονται ακόμη πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του κόσμου είναι η Μεσόγειος».

Η Ανατολική Ελλάδα το 2050 θα είναι ημιερημική, υποστήριξε ο καθηγητής.

«Είδαμε τεράστιες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τη Σιβηρία. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η αντιστροφή των θερμοκρασιών».

Αυτό το καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής, θα έχει πιο έντονες βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι, αφού δεν έβρεξε το χειμώνα.

Παρόλα αυτά, ο Ζερεφός πιστεύει ότι «κάτι πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και όλοι πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται.

Προσαρμογή σημαίνει να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε είτε σε ένα ακραίο συμβάν είτε σε μακροχρόνια προστασία.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν τίποτα είναι αυτοί που ρυπαίνουν», σημείωσε.

Καιρός: «Αυτό που θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία»

Το καλοκαίρι μπορεί να μην έχει έρθει ακόμα, αλλά οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι θα μείνει στην ιστορία!.

Ο καιρός στην Ευρώπη είναι ασταθής τις τελευταίες ημέρες και ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους, προβλέπει ότι αυτό το σενάριο θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου.

Τόσο η Ιταλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη βιώνουν μια περίεργη μετεωρολογική περίοδο, καθώς φέτος δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου άνοιξη, καθώς ο Απρίλιος και ο Μάιος ειδικότερα ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ στην Ιταλία ειδικότερα οι βροχοπτώσεις έσπασαν ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας επιτέλους την περίοδο ξηρασίας που διήρκεσε 16 μήνες.

Ενώ βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμη πιο έντονες, αναφέρει το forecastweather.gr.

Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει ο Guido Guidi, ένας από τους κορυφαίους μετεωρολόγους της Ιταλίας, τα μαθηματικά μοντέλα ανάλυσης του παγκόσμιου καιρού επιμένουν ότι το σενάριο αυτό είναι πιθανό να διατηρηθεί και μετά τα μέσα Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

«Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, οι χάρτες του οποίου είναι ήδη διαθέσιμοι.

Αλλά τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάζει είναι σαφή.

Θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς κανένα κύμα καύσωνα να πλήξει πραγματικά τις μεσογειακές χώρες, ιδίως την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Ο Guido Guidi αναλύει την πιθανότητα η Ευρώπη να περάσει ένα έτος χωρίς καλοκαίρι. Σε συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu, αναφέρει ότι όλα είναι πιθανά και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί ως σενάριο.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.

Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως σύνολο εκ των υστέρων.

Σε κάθε περίπτωση, η κλιματική αλλαγή συντελείται ανεξάρτητα από το αν ένας εξωτερικός παράγοντας όπως μια ηφαιστειακή έκρηξη έχει συμβάλει, αν ανατρέξουμε στο καλοκαίρι του 2022, όπου, εκτός από έναν ισχυρό καύσωνα τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς ακραίους καύσωνες όπως είδαμε στη Δυτική Ευρώπη.

«Εάν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα, τότε είναι πιθανό ότι μέχρι μετά τα μέσα Ιουλίου δεν θα έχουμε καύσωνες στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Τώρα να έχουμε καύσωνες τον τρίτο μήνα της θερινής περιόδου, δηλαδή τον Αύγουστο; Ό,τι κι αν ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», τονίζει ο Guidi.

«Ωστόσο, δεν θα με εξέπληττε μετά από δύο ολόκληρους αιώνες αν το 2023 καταλήξει να είναι η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη», καταλήγει.

Καιρός: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Κατά τη δεκαετία 1980-1989, στο λεκανοπέδιο της Αττικής καταγράφηκαν 125 ημέρες με θερμοκρασίες 37 βαθμών Κελσίου και άνω, ιδίως το 1987 και το 1988, που ήταν 12 συνεχόμενες ημέρες.

Κατά τη δεκαετία 2000-2009, ο συνολικός αριθμός των ημερών ήταν 158, ενώ κατά τη δεκαετία 2010-201.

To top