Συναγερμός για καλοκαιρινό κύμα καύσωνα: Αποκαλύφθηκαν περιοχές με θερμοκρασίες 37°C | Weather Update

Πρωτοφανής καύσωνας: Επίδραση της κλιματικής αλλαγής – Εμπειρογνώμονες

Συναγερμός για καλοκαιρινό κύμα καύσωνα: Αποκαλύφθηκαν περιοχές με θερμοκρασίες 37°C | Weather Update>

Περιεχόμενα

  1. Καιρός: Η αλήθεια για τον καύσωνα – Οι περιοχές φτάνουν τους 37 βαθμούς
  2. Καιρός: Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο
  3. Πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη
  4. Υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Ενημερωθείτε για την αλήθεια σχετικά με τον καύσωνα και μάθετε ποιες περιοχές θα φτάσουν τους καυτούς 37 βαθμούς Κελσίου. Δείτε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Ενημερωθείτε για τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και την πιθανότητα ενός καλοκαιριού χωρίς καύσωνες. Μάθετε τι προβλέπουν οι ειδικοί για τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα και την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Καιρός: Η αλήθεια για τον καύσωνα – Οι περιοχές φτάνουν τους 37 βαθμούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος καύσωνας στη χώρα μας, σύμφωνα με ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφυλλιά, μετεωρολόγου του Alpha.

Ο καύσωνας αυτός, που προέρχεται από την Αφρική και περνάει από την Ιταλία, αναμένεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου μέχρι το Σάββατο. Αρκετές περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανές υποψήφιες να βιώσουν αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες τρεις ημέρες, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Λακωνία, η Αργολίδα, η Βοιωτία και η Θεσσαλία.

Η Αττική προβλέπεται να φτάσει τους 35 βαθμούς, η Θεσσαλονίκη τους 33 και τα νησιά τους 34 βαθμούς.

Καιρός: Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα σενάριο- είναι ήδη εδώ.

Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ειδικός στην ατμοσφαιρική φυσική, προειδοποιεί ότι μετά το 2050, οι περιοχές που ήδη πλήττονται από την κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο σοβαρές συνθήκες. Η περιοχή της Μεσογείου, ειδικότερα, βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο. Ο κ. Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, τονίζει την ανάγκη για παγκόσμια δράση ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω περιβαλλοντική καταστροφή.

Προβλέπει ότι η Ανατολική Ελλάδα θα γίνει ημιερημική μέχρι το 2050 λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τη Σιβηρία, χρησιμεύουν ως παραδείγματα της αυξανόμενης θερμοκρασιακής αναστροφής.

Αυτό το καλοκαίρι αναμένονται μεγαλύτερες βροχοπτώσεις λόγω της έλλειψης χειμερινών βροχοπτώσεων. Ο καθηγητής Ζερεφός τονίζει τη σημασία της προσαρμογής και της άμεσης παρέμβασης για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Υποστηρίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες και επικρίνει όσους αρνούνται την ανάγκη για δράση, τονίζοντας ότι η ρύπανση είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιστορικό όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα.

Η Ευρώπη έχει βιώσει ασταθή καιρό τις τελευταίες ημέρες και ο μετεωρολόγος Guido Guidi προειδοποιεί ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου. Η έλλειψη μιας σωστής εαρινής περιόδου, με ασυνήθιστα κρύο και βροχερούς μήνες τον Απρίλιο και τον Μάιο, έχει επηρεάσει την Ιταλία και άλλα μέρη της Ευρώπης. Ειδικότερα, η Ιταλία γνώρισε ρεκόρ βροχοπτώσεων, τερματίζοντας μια περίοδο ξηρασίας 16 μηνών.

Οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες, που χαρακτηρίζονται από θερμοκρασίες κάτω του κανονικού και έντονες βροχοπτώσεις, αναμένεται να διατηρηθούν και να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Guido Guidi υπογραμμίζει μαθηματικά μοντέλα που υποδεικνύουν πιθανή απουσία καύσωνα σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς και επισημαίνει εξωτερικούς παράγοντες, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα, που μπορεί να επηρεάσει τα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα.

Υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Οι καταγραφές της θερμοκρασίας στην Ελλάδα αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση των ημερών με θερμοκρασίες 37 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες.

Κατά τη δεκαετία 1980-1989, το λεκανοπέδιο της Αττικής γνώρισε 125 τέτοιες ημέρες, ενώ οι αριθμοί αυξήθηκαν σε 158 και 221 ημέρες κατά τις δεκαετίες 2000-2009 και 2010-2019, αντίστοιχα. Η θερμότερη χρονιά ήταν το 2012, με 44 ημέρες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου. Ενώ το 2021 σημειώθηκαν 28 τέτοιες ημέρες, η φετινή χρονιά δεν αναμένεται να είναι το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και την άμεση παρέμβαση για την καταπολέμηση του αυξανόμενου κινδύνου δασικών πυρκαγιών. Οι τοπικές κυβερνήσεις και οι εθελοντές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ετοιμότητα.

Ωστόσο, η ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες για τη διατήρηση των χώρων πρασίνου είναι ουσιαστική. Οι συνθήκες ξηρασίας, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη Δυτική Ευρώπη, δημιουργούν ανησυχίες για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Ο κ..

To top