Συναγερμός για καλοκαιρινό κύμα καύσωνα: Πάνω από τους 37 θα ανέβει η θερμοκρασία στην Ελλάδα – Επιβεβαιώνει μετεωρολόγος

Κύμα καύσωνα που σπάει ρεκόρ: Μετεωρολόγοι επιβεβαιώνουν: Συναγερμός – Η Ελλάδα θα φτάσει τους 37°C!

Συναγερμός για καλοκαιρινό κύμα καύσωνα: Πάνω από τους 37 θα ανέβει η θερμοκρασία στην Ελλάδα – Επιβεβαιώνει μετεωρολόγος>

Περιεχόμενα

  1. Καιρός: Επιβεβαίωση από τους μετεωρολόγους!
  2. Ασταθής καιρός στην Ευρώπη
  3. Προετοιμασία για ένα έτος χωρίς καλοκαίρι
  4. Ιστορικές θερμοκρασίες στην Ελλάδα
  5. Οι μελλοντικές προοπτικές

Ενημέρωση για τον καιρό: Συναγερμός για καύσωνα! Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει καυτές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 37 βαθμούς στην Ελλάδα. Ετοιμαστείτε για τον πρώτο μεγάλο καύσωνα της χρονιάς.

Μάθετε περισσότερα για τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μείνετε προετοιμασμένοι και μείνετε ασφαλείς!.

Καιρός: Επιβεβαίωση από τους μετεωρολόγους!

Ο πρώτος καύσωνας του έτους είναι καθ’ οδόν και οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τους 37 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ασταθής καιρός στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βιώνει απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες και ο γνωστός μετεωρολόγος Guido Guidi προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου.

Η άνοιξη ήταν ασυνήθιστα ψυχρή και βροχερή σε πολλά μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ βροχοπτώσεων μετά από μια περίοδο ξηρασίας 16 μηνών. Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τον Ιούνιο και οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το κανονικό επίπεδο, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο του 2022 μπορεί να συνέβαλε στις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, αλλά ο ακριβής αντίκτυπός της είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Ανεξάρτητα από αυτό, η κλιματική αλλαγή συντελείται και υπάρχει πιθανότητα η Ευρώπη να βιώσει ένα καλοκαίρι χωρίς καύσωνες, ιδίως στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Προετοιμασία για ένα έτος χωρίς καλοκαίρι

Ο Guido Guidi εκτιμά ότι το 2023 μπορεί να είναι η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη, ένα φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο αιώνες.

Ενώ το ευρωπαϊκό μαθηματικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης ECMWF πρόκειται να δημοσιεύσει νέα δεδομένα στις 27 Ιουνίου, οι αρχικές ενδείξεις υποδηλώνουν την απουσία καύσωνα μέχρι μετά τα μέσα Ιουλίου στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ωστόσο, το σενάριο αυτό είναι εικαστικό και ο πλήρης αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής μένει να φανεί.

Ιστορικές θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των ημερών με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη δεκαετία 1980-1989 καταγράφηκαν 125 τέτοιες ημέρες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ την περίοδο 2010-2019 έφτασαν συνολικά τις 221 ημέρες. Ωστόσο, ο μετεωρολόγος κ. Καντερές εκτιμά ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα σπάσει τα ρεκόρ.

Αν και οι ανησυχίες για την ξηρασία και τις δασικές πυρκαγιές παραμένουν, τονίζει τη σημασία της πρόληψης, της άμεσης επέμβασης και των αυξημένων προσπαθειών για την προστασία των χώρων πρασίνου.

Οι μελλοντικές προοπτικές

Ο Κωνσταντίνος Λαγοβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρέχει πληροφορίες για τον καιρό της Ελλάδας το καλοκαίρι.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Ισπανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης αυτή την άνοιξη, η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα. Ο κ. Λαγόβαρδος υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι, όπως αυτό που παρατηρήθηκε το 2021, αλλά προειδοποιεί ότι η τάση αύξησης των θερμοκρασιών θα συνεχιστεί.

Οι καύσωνες συνιστούν σημαντικό κίνδυνο και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών τους στις ανθρώπινες ζωές και τη γεωργική παραγωγή.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η Ελλάδα παρουσιάζει μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται κατά περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου κατά μέσο όρο.

Οι αλλαγές στα πρότυπα βροχόπτωσης έχουν οδηγήσει σε μικρότερες βροχερές ημέρες, μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και πιο έντονες βροχοπτώσεις όταν αυτές εκδηλώνονται, θέτοντας προκλήσεις για τους ανθρώπους, την πολιτική προστασία και την ίδια τη γη.

To top