Συναγερμός για σαλμονέλα: Ο EFET ανακαλεί προϊόντα κοτόπουλου χωρίς γλουτένη

Συναγερμός: Ανάκληση προϊόντων κοτόπουλου χωρίς γλουτένη λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα. Ο ΕΦΕΤ εκδίδει έκτακτη ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία Salmonella spp. σε μπιφτέκια κοτόπουλου χωρίς γλουτένη και σουβλάκια κοτόπουλου.

Συναγερμός για σαλμονέλα: Ο EFET ανακαλεί προϊόντα κοτόπουλου χωρίς γλουτένη>

Περιεχόμενα

  1. Συναγερμός: Ανάκληση προϊόντων κοτόπουλου χωρίς γλουτένη λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα
  2. Συναγερμός: Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα σαλμονέλα – Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ –

Συναγερμός: Ανάκληση προϊόντων κοτόπουλου χωρίς γλουτένη λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα

.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ΕΦΕΤ, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση σχετικά με την ανάκληση από την αγορά μπιφτεκιών κοτόπουλου χωρίς γλουτένη και σουβλάκια κοτόπουλου.

Τα εν λόγω προϊόντα βρέθηκαν μολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Salmonella spp. Οι επηρεαζόμενες παρτίδες περιλαμβάνουν τα ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ με ημερομηνία λήξης 06/08/2024 και τα ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ με ημερομηνία λήξης 31/08/2024.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση και καλεί τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα προϊόντα αυτά να μην τα καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ, που ιδρύθηκε με το Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999 υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ο σύμμαχος των καταναλωτών στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό ποιοτικών προτύπων, την εφαρμογή συστημάτων για την παραγωγή υγιεινών προϊόντων και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις πρακτικές και τους κανονισμούς υγιεινής. Διενεργεί επιθεωρήσεις, ελέγχει τις επιχειρήσεις τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής και διασφαλίζει την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.

Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει επίσης σε διεθνή όργανα και διαμορφώνει αποφάσεις σχετικές με την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ συλλέγει και διατηρεί πληροφορίες σχετικά με τους ελέγχους και παρέχει εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Με τις ολοκληρωμένες αρμοδιότητές του και τη δέσμευσή του απέναντι στην ελληνική κοινωνία, ο ΕΦΕΤ επιδιώκει τη διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, τον έλεγχο των τροφίμων, την παροχή τεχνικής βοήθειας, την αντιμετώπιση των διατροφικών κρίσεων, τη διαμόρφωση θέσεων, την επικοινωνία με τους καταναλωτές, την προστασία από την απάτη, το συντονισμό των ελέγχων ασφαλείας και τη δημιουργία προληπτικών συστημάτων διαχείρισης κινδύνων. Μέσω αυτών των προσπαθειών, ο ΕΦΕΤ στοχεύει στη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, διαφυλάσσοντας τη δημόσια υγεία και την ευημερία των καταναλωτών.

Συναγερμός: Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα σαλμονέλα – Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ –.

Συναγερμός: Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα σαλμονέλα – Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ –

Μπιφτέκια κοτόπουλου χωρίς γλουτένη και σουβλάκια κοτόπουλου ανακαλούνται από την αγορά από την Ενιαία Αρχή Ελέγχου Τροφίμων, καθώς ανιχνεύθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, προχώρησε σε δειγματοληψία κατεψυγμένων κρεατοσκευασμάτων με τα εξής δεδομένα.

1) Μοσχάρι βαμβακιού ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ με ημερομηνία λήξης 06/08/2024 και ημερομηνία παραγωγής/κατάψυξης 14/04/2023 και.

2) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙ, με ημερομηνία λήξης 31/08/2024 και ημερομηνία παραγωγής/κατάψυξης 09/05/2023, που παράγεται από την εταιρεία «ΠΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Α.Ε. – Κοτόπουλο από τον Καραγιαννάκη Χαλκιδικής».

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις στο εργαστήριο του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στα παραπάνω δείγματα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση όλων των συγκεκριμένων παρτίδων αυτών των προϊόντων και οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα καλεί τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα εν λόγω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

EFET: Ο σύμμαχος των καταναλωτών.

Ο ΕΦΕΤ ιδρύθηκε με το νόμο 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999. Είναι δημόσιος φορέας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αρμοδιότητες της Ενιαίας Αρχής Ελέγχου Τροφίμων είναι.

1.

Καθορισμός των προτύπων ποιότητας που πρέπει να πληρούν τα τρόφιμα που προσφέρονται για κατανάλωση και οι πρώτες ύλες ή τα πρόσθετα που προορίζονται να προστεθούν στα τρόφιμα, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να αποτραπεί η απάτη των καταναλωτών.

2.

Καθορίζει τα πρότυπα και τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συστημάτων για την παραγωγή υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και τις απαιτήσεις για τους επιστήμονες που εμπλέκονται στη δημιουργία τέτοιων συστημάτων στις επιχειρήσεις τροφίμων και το προσωπικό που εργάζεται στα εργαστήρια ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων που έχουν συσταθεί στις επιχειρήσεις τροφίμων.

3. Θεσπίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 και κάθε άλλο σχετικό κανόνα του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς.

4. Η τήρηση της ορθής πρακτικής υγιεινής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων.

5. Στο πλαίσιο αυτό, καθορίζει τους υγειονομικούς όρους για την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να διασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή και υγιεινά.

6. Τηρεί µητρώο επιχειρήσεων τροφίµων και καθορίζει τα προγράµµατα ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται από τις υπηρεσίες της ή από άλλες αρχές και οργανισµούς.

Διενεργεί με δικά του όργανα ή παραγγέλλει σε άλλες αρχές ή υπηρεσίες, συντονίζει και κατευθύνει τους ελέγχους σε όλα τα στάδια μετά την πρωτογενή παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής, της σφαγής και του αρμέγματος, δηλαδή στο στάδιο της προετοιμασίας, της μεταποίησης, της παραγωγής, της συσκευασίας, της αποθήκευσης, της μεταφοράς, της διανομής, της διακίνησης, της διακίνησης, της προσφοράς προς πώληση ή της διάθεσης στον καταναλωτή των νωπών ή μεταποιημένων τροφίμων που παράγονται, διακινούνται, εισάγονται ή εξάγονται από τη χώρα μας.

7. Διενεργεί επίσης ελέγχους σε υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

8. Σκοπός των ελέγχων είναι η διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή.

9. Οι έλεγχοι αυτοί συνίστανται ιδίως σε επιθεωρήσεις των επιχειρήσεων τροφίμων, έλεγχο του συστήματος παραγωγής των επιχειρήσεων, δειγματοληψία και ανάλυση των τροφίμων σε δικά της ή άλλα εργαστήρια τροφίμων.

10.

Η επιθεώρηση περιλαμβάνει ιδίως ελέγχους στις πρώτες ύλες και τα πρόσθετα, στα τρόφιμα κατά τη διαδικασία παραγωγής των τελικών προϊόντων, στην τήρηση της ορθής πρακτικής υγιεινής στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων τροφίμων, στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, στον καθορισμό και την απολύμανση, στον έλεγχο των τρωκτικών και των εντόμων στις συσκευασίες, στην αποθήκευση και στη διανομή και μεταφορά των τροφίμων.

11. Επίσης, κατά την επιθεώρηση ελέγχεται η τήρηση των τεχνολογικών παραμέτρων που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία από τις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και η επισήμανση των τροφίμων.

12.

Η επιθεώρηση του συστήματος παραγωγής υγιεινών προϊόντων περιλαμβάνει τον έλεγχο των κρίσιμων σημείων ελέγχου στη διαδικασία παραγωγής, τον έλεγχο των μέτρων πρόληψης που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων, τον έλεγχο των παραμέτρων επεξεργασίας και συντήρησης που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις (όπως η θέρμανση και η ψύξη) για την εξάλειψη των κινδύνων στα τρόφιμα.

13.

Περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο ότι το προσωπικό των εγκαταστάσεων είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συστήματος για την παραγωγή προϊόντων υγιεινής και τον έλεγχο των αρχείων που τεκμηριώνουν τη συμμόρφωση με το σύστημα.

14.

Συμμετέχει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών για τη διαμόρφωση αποφάσεων που αφορούν τις αρμοδιότητές του, εξασφαλίζει την προσαρμογή και τη συμμόρφωση με οδηγίες, αποφάσεις, κανονισμούς και συστάσεις που εκδίδουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί για θέματα της αρμοδιότητάς του και λειτουργεί ως σύνδεσμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών Οργανισμών για θέματα που αφορούν τον έλεγχο των τροφίμων και στο πλαίσιο του συστήματος άμεσης αντιμετώπισης καταστάσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Μεριμνά για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με το αντικείμενό του, συνεργάζεται με φορείς με συναφές αντικείμενο για το σκοπό αυτό και υποβάλλει προτάσεις για τη λήψη νομοθετικών ή άλλων μέτρων σε θέματα της αρμοδιότητάς του.

15. Συλλέγει, επεξεργάζεται και τηρεί πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία και μητρώα σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται από τις υπηρεσίες της, τις επιχειρήσεις τροφίμων και τα θέματα της αρμοδιότητάς της.

16. Εξασφαλίζει ότι το προσωπικό του ενημερώνεται, εκπαιδεύεται και επιμορφώνεται σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις της νέας νομοθεσίας, καθώς και ο καταναλωτής σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και του σκοπού της λειτουργίας και της αποστολής της, η Ε.Φ.Ε.Τ. μπορεί, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Διοίκηση, χορηγία ή συμμετοχή σε προγράμματα, ημερίδες, συνέδρια και γενικά εκδηλώσεις δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις, επιστημονικών εταιρειών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, σωματείων ή ενώσεων.

Η επιχορήγηση αυτή απαλλάσσεται από κάθε φόρο, δασμό και κάθε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.

Ασκεί όλες τις άλλες εξουσίες που σχετίζονται με τους σκοπούς του.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως η πιο δυναμικά εξελισσόμενη υπηρεσία ως προς τις αρμοδιότητες και τις προδιαγραφές της, αποτελεί την κύρια Αρχή Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα.

Από την ίδρυσή του στις 13 Ιανουαρίου 2000 μέχρι σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, καθόρισε τη στρατηγική ανάπτυξης του οργανισμού, σχεδιάζοντας και προχωρώντας στην ολοκλήρωση δράσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτουν τις βάσεις για την οργάνωση ενός σύγχρονου οργανισμού, ικανού να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υποχρεώσεις του.

Οι υποχρεώσεις αυτές, οι οποίες δημιουργούν ένα τεράστιο εύρος δυναμικής του θεσμικού οργάνου, αλλά και αποτελούν στο.

To top