Συνθετικά έμβρυα: Ξετυλίγοντας το μυστήριο ενός ασύλληπτου κόσμου

Οι επιστήμονες δημιουργούν συνθετικά έμβρυα από βλαστικά κύτταρα, εγείροντας νομικές και ηθικές ανησυχίες. Η αναζήτηση του πλανήτη 9 πέρα από τον Ποσειδώνα συνεχίζεται, προκαλώντας έντονες συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα.

Συνθετικά έμβρυα: Ξετυλίγοντας το μυστήριο ενός ασύλληπτου κόσμου>

Περιεχόμενα

  1. Παγκόσμια ανησυχία: Επιστήμονες δημιούργησαν «συνθετικά έμβρυα» – Δείτε τι κάνουν –
  2. Επιστήμη: στην αιώνια νύχτα πέρα από τον Ποσειδώνα
  3. Επιστήμη: Ένας υποθετικός τεράστιος και μακρινός κόσμος
  4. Επιστήμη: το μακρύ ταξίδι του αστεροειδούς CNEOS14

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει «συνθετικά έμβρυα» από βλαστικά κύτταρα, εγείροντας νομικές και ηθικές ανησυχίες. Αυτά τα μοντέλα εμβρύων μιμούνται τα ανθρώπινα έμβρυα και παρέχουν γνώσεις σχετικά με τις γενετικές ασθένειες και τις αποβολές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα για τον πλανήτη 9, έναν υποθετικό μακρινό πλανήτη πέρα από τον Ποσειδώνα, με τους επιστήμονες να εξερευνούν το Διαποσειδώνιο διάστημα. Η ανακάλυψη του Πλανήτη 9 θα αποκαλύψει έναν νέο τύπο πλανήτη, ενδεχομένως μια Σούπερ-Γη ή έναν Υπο-Πεπτουνάτη, και θα διευρύνει την κατανόησή μας για τα πλανητικά συστήματα.

Η ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ του μετεωρίτη CNEOS14 και του πλανήτη 9 τροφοδοτεί την εξερεύνηση, οδηγώντας τους επιστήμονες στη διατύπωση της «υπόθεσης του αγγελιοφόρου» και στην έναρξη παρατηρήσεων για την επαλήθευση της ύπαρξής του.

Παγκόσμια ανησυχία: Επιστήμονες δημιούργησαν «συνθετικά έμβρυα» – Δείτε τι κάνουν –

Επιστήμη: [link]

Αυτά τα «δομικά στοιχεία», όπως τα αποκαλούν οι επιστήμονες, βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης δημιουργίας. Αυτό σημαίνει ότι οι καρδιές τους δεν χτυπούν και δεν έχουν εγκέφαλο.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον θα βοηθήσουν στην κατανόηση των γενετικών ασθενειών και θα ρίξουν «φως» στα αίτια των αποβολών.

Το επιστημονικό αυτό εγχείρημα εγείρει νομικά και ηθικά διλήμματα – δεδομένου ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν έχουν νόμους για τη δημιουργία ή τη διαχείριση συνθετικών εμβρύων.

Η ραγδαία πρόοδος στον τομέα αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς της βιοηθικής, με πολλούς να εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις ανησυχίες τους.

«Σε αντίθεση με τη δημιουργία εμβρύων από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), όπου υπάρχουν νομικοί κανόνες, δεν υπάρχουν επί του παρόντος σαφείς κανονισμοί για τα ανθρώπινα έμβρυα από βλαστικά κύτταρα.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κανονισμούς που θα δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων από βλαστικά κύτταρα», δήλωσε ο James Briscoe, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Frans Crick.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δρ Magdalena Zernicka-Goetz, περιέγραψε την έρευνα σε παρουσίαση ενώπιον της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.

Η Zernicka-Goetz είναι καθηγήτρια βιολογίας και βιολογικής μηχανικής στο CalTech και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Εξήγησε ότι η μελέτη έχει γίνει δεκτή από γνωστό επιστημονικό περιοδικό, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Όπως αναφέρει το CNNi, η Zernicka-Goetz και μια ομάδα ανταγωνιστών από το Ισραήλ έχουν περιγράψει στο παρελθόν τη δημιουργία τέτοιων εμβρύων με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από ποντίκια. Μάλιστα, σε εκείνη την περίπτωση είχαν καταγράψει τη λειτουργία της καρδιάς, τον πρώτο σχηματισμό εγκεφάλου και το γαστρεντερικό σύστημα μετά από περίπου οκτώ ημέρες ανάπτυξης.

Τα συνθετικά έμβρυα στο εργαστήριο της Zernicka-Goetz δημιουργήθηκαν από μεμονωμένα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία οι επιστήμονες «παρότρυναν» να σχηματίσουν τρία διαφορετικά στρώματα ιστού.

Αυτά είναι τα κύτταρα που υπό κανονικές συνθήκες θα σχημάτιζαν στη συνέχεια τον πλακούντα και το ίδιο το έμβρυο.

«Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για ανθρώπινα έμβρυα», δήλωσε η Zernicka-Goetz, μιλώντας στο CNNi.

«Είναι μοντέλα εμβρύων, αλλά είναι πολύ συναρπαστικό γιατί μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα έμβρυα και είναι ένα σημαντικό βήμα που θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε γιατί τόσες πολλές εγκυμοσύνες δεν προχωρούν.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες εγκυμοσύνες που δεν προχωρούν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο με αυτές τις εμβρυϊκές κατασκευές», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι απ’ όσο γνωρίζει είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα τέτοιο μοντέλο, με τρία διαφορετικά στρώματα ιστού.

Τόνισε επίσης ότι αν και μιμείται τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού εμβρύου, δεν τα έχει όλα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτά τα «έμβρυα» θα ρίξουν φως στο «μαύρο κουτί» της ανθρώπινης ανάπτυξης – δηλαδή στις 14 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Προς το παρόν, τα συνθετικά μοντέλα των ανθρώπινων εμβρύων παραμένουν σε δοκιμαστικούς σωλήνες και είναι παράνομο να εμφυτεύονται σε μήτρα. Μάλιστα, πειράματα σε ποντίκια και πιθήκους έχουν δείξει ότι όταν οι επιστήμονες προσπάθησαν να τα εμφυτεύσουν, δεν επέζησαν.

Και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πώς να αναπαράγουν πλήρως τις συνθήκες μιας εγκυμοσύνης.

Η Zernicka-Goetz δήλωσε ότι ο στόχος της έρευνάς της δεν είναι να δημιουργήσει ζωή, αλλά να αποτρέψει την απώλειά της.

«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτό το στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης, αλλά είναι η φάση κατά την οποία πολλές εγκυμοσύνες δεν προχωρούν, ιδίως μετά από τεχνητή γονιμοποίηση», δήλωσε ο Roger Sturmey, ερευνητής μητρικής και εμβρυϊκής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

Επιστήμη: στην αιώνια νύχτα πέρα από τον Ποσειδώνα

Όλοι νομίζαμε ότι υπήρχαν εννέα πλανήτες. Όμως το 2006 το ηλιακό σύστημα έμεινε με οκτώ πλανήτες, όταν ο Πλούτωνας δεν κατατάχθηκε πλέον ως τέτοιος.

Είναι όμως ακόμα πιθανό να υπάρχει ένας πλανήτης εκεί έξω πέρα από τον Ποσειδώνα – ενδεχομένως πολύ πέρα από αυτόν;.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην εξερεύνηση του εξωτερικού ηλιακού συστήματος. Αυτός ο υποθετικός πλανήτης είναι προσωρινά γνωστός ως πλανήτης 9.

Μιλάμε για αυτό που είναι γνωστό ως Δια-Ποσειδώνιο Διάστημα, την αιώνια νύχτα πέρα από τη σφαίρα των γιγάντιων πλανητών. Και σε αυτή την εξερεύνηση συναντήσαμε έναν εκπληκτικό πληθυσμό κατοίκων, τα λεγόμενα Ακραία Δια-Ποσειδώνια Αντικείμενα, τα μοναδικά χαρακτηριστικά των οποίων έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα.

Ορισμένοι ερευνητές βλέπουν σε αυτόν τον πληθυσμό την εκδήλωση μιας αόρατης παρουσίας, ενός νέου πλανήτη που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί στα σκοτεινά και ψυχρά όρια του ηλιακού μας συστήματος.

Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος πλανήτης και ότι αυτές οι ακραίες υπεροπτικές ιδιαιτερότητες οφείλονται στις ατελώς περιορισμένες παρατηρήσεις μας, τις λεγόμενες «παρατηρησιακές προκαταλήψεις».

Επιστήμη: Ένας υποθετικός τεράστιος και μακρινός κόσμος

Ο πλανήτης 9 δεν πιστεύεται ότι είναι ένα μικρό αντικείμενο όπως ο Πλούτωνας ή όπως πολλά άλλα υπερ-Ποσειδωνικά αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.

Έχουν δημιουργηθεί λεπτομερείς προσομοιώσεις για να θεωρητικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει το σώμα για να παράγει τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν και το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να είναι ένας πολύ μεγάλος πλανήτης, αποτελούμενος από 4 έως 8 φορές τη μάζα της Γης. Πρέπει επίσης να είναι εξαιρετικά απομακρυσμένος από τον Ήλιο: περίπου δεκαπλάσια απόσταση από τον Πλούτωνα. Πιθανώς ακόμη περισσότερο.

Αν υπάρχει, θα πρέπει να θεωρηθεί ένας νέος τύπος πλανήτη, διαφορετικός από τους άλλους που γνωρίζουμε σήμερα στο ηλιακό σύστημα. Οι πλανητικοί μας γείτονες κατατάσσονται βασικά σε δύο τύπους.

Είναι είτε μικροί, βραχώδεις κόσμοι με στερεές επιφάνειες (Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης) είτε είναι αέριοι γίγαντες (Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας).

Ο Planet 9 θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες.

Θα μπορούσε να είναι αυτό που είναι γνωστό ως Υπερ-Γη, ένας βραχώδης πλανήτης μεγαλύτερος από τον δικό μας, ή ένας Υπο-Ποσειδώνας, ένας αέριος κόσμος με μικρότερη μάζα και ελαφρώς μικρότερος από τον Ποσειδώνα. Έχουμε εντοπίσει τέτοιους πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια, αλλά, επειδή είναι τόσο μακριά, γνωρίζουμε πολύ λίγα γι’ αυτούς.

Η ανακάλυψη ενός τέτοιου πλανήτη στο δικό μας ηλιακό σύστημα θα άνοιγε την πόρτα για τη λεπτομερή μελέτη μιας κατηγορίας πλανητών που είναι σχεδόν άγνωστη σήμερα.

Επιστήμη: το μακρύ ταξίδι του αστεροειδούς CNEOS14

Πώς θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε αυτόν τον πλανήτη 9; Πώς θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς να εντοπίσουμε τον 9ο Πλανήτη 9; Καθώς είναι τόσο μακριά, η φωτεινότητά του θα ήταν εξαιρετικά αμυδρή και θα χρειαζόμασταν.

To top