Τίτλος

Ασταθής καιρός & κλιματική αλλαγή: Μετεωρολόγων

Τίτλος>

Περιεχόμενα

  1. Καιρός: Απρόβλεπτα μοτίβα και άνοδος της θερμοκρασίας
  2. Κλιματική αλλαγή: Σκληρή πραγματικότητα
  3. Πρωτοφανές καλοκαίρι: Οι μετεωρολόγοι σε αδιέξοδο

Καιρός: Μαρουσάκης – Περιμένετε καύσωνα που θα ακολουθηθεί από άστατο καιρό. Μάθετε περισσότερα εδώ. #Καιρός #ΚλιματικήΑλλαγή.

Καιρός: Απρόβλεπτα μοτίβα και άνοδος της θερμοκρασίας

Μαρουσάκης: «Καύσωνας από τη μία, κακοκαιρία έρχεται».

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει σταδιακά και η αστάθεια παραμένει περιορισμένη στις ορεινές περιοχές, ο καιρός σήμερα αναμένεται να είναι διαχειρίσιμος.

Ωστόσο, ο καύσωνας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με ορισμένες περιοχές της χώρας να φτάνουν σε θερμοκρασίες έως και 37 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

«Ένας μέτριας έντασης καύσωνας, που θα εμφανιστεί σχετικά αργά σύμφωνα με την κλιματολογία, θα επηρεάσει διάφορες περιοχές της χώρας μας τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να κυμανθούν από 34° έως 36° τοπικά και πιθανόν ακόμη και 37°».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι 33° είναι το τυπικό θερμοκρασιακό εύρος για αυτή την εποχή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτός ο καύσωνας είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, παρόμοιος με αυτόν που επηρεάζει τη γειτονική Ιταλία, όπου η θερμή αέρια μάζα θα διασκορπιστεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, καθώς η αστάθεια θα επιστρέψει την Κυριακή και θα διατηρηθεί για μερικές ημέρες. Οι αστάθειες μπορεί να πάρουν μια μέρα ρεπό, αλλά όχι τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Να έχετε όλοι μια υπέροχη μέρα!».

Κλιματική αλλαγή: Σκληρή πραγματικότητα

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο- είναι ήδη εδώ.

Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ειδικός στη φυσική της ατμόσφαιρας, προειδοποιεί ότι μετά το 2050, οι περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Μια τέτοια περιοχή είναι η Μεσόγειος.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89, ο κ. Ζερεφός μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και τις παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν δράση για την αποτροπή περαιτέρω περιβαλλοντικής καταστροφής.

Επισημαίνοντας το 2050 ως κρίσιμο ορόσημο, προέβλεψε ένα σενάριο επιδείνωσης του κλίματος.

«Μετά το 2050, οι περιοχές που ήδη αγωνίζονται θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Η Μεσόγειος είναι μία από αυτές τις περιοχές».

Ο καθηγητής προβλέπει ότι μέχρι το 2050 η Ανατολική Ελλάδα θα έχει ερημώσει εν μέρει λόγω αυτών των αλλαγών.

Αναφέρθηκε στις τεράστιες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τη Σιβηρία, οι οποίες προκλήθηκαν από ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Ο κ. Ζερεφός εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι τα προληπτικά παγκόσμια μέτρα και η προσαρμογή είναι απαραίτητα.

«Η προσαρμογή περιλαμβάνει τη γνώση του τρόπου αντίδρασης κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων ή τη μακροπρόθεσμη προστασία. Όσοι υποστηρίζουν την αδράνεια είναι τα ίδια άτομα που συμβάλλουν στη ρύπανση».

Πρωτοφανές καλοκαίρι: Οι μετεωρολόγοι σε αδιέξοδο

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πραγματικά ιστορικό και δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα.

Η Ευρώπη έχει βιώσει πρόσφατα ασταθή καιρικά φαινόμενα και ο Guido Guidi, γνωστός μετεωρολόγος, προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου.

Τόσο η Ιταλία όσο και η Ευρώπη στο σύνολό της αντιμετώπισαν ασυνήθιστες μετεωρολογικές συνθήκες. Η άνοιξη ήταν πρακτικά ανύπαρκτη φέτος, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να είναι ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Στην Ιταλία, οι βροχοπτώσεις έσπασαν ιστορικά ρεκόρ σε πολλές περιοχές, τερματίζοντας μια περίοδο ξηρασίας 16 μηνών.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές Ιουνίου, οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί. Οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από τις εποχικές νόρμες και οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Οι προβλέψεις του forecastweather.gr δείχνουν ότι η ένταση των βροχοπτώσεων μπορεί ακόμη και να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον.

Ο Guido Guidi υπογραμμίζει ότι τα παγκόσμια μοντέλα ανάλυσης καιρού δείχνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πιθανό να διατηρηθεί και μετά τα μέσα Ιουλίου στην περιοχή της Μεσογείου. Ο ίδιος δηλώνει: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

«Η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, η οποία θα κυκλοφορήσει στις 27 Ιουνίου, παρουσιάζει ήδη σαφείς χάρτες.

Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα, είναι πιθανό οι μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της.

To top