Βασικές αλλαγές στις εκλογές 2023: Μπόνους θέσεων, κανόνες ψηφοφορίας και αποτελέσματα

Εκλογές 2023: Αλλαγές στον 2ο γύρο, την αποχή και το μπόνους θέσεων – Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για μια ενημερωμένη ψήφο

Βασικές αλλαγές στις εκλογές 2023: Μπόνους θέσεων, κανόνες ψηφοφορίας και αποτελέσματα>

Περιεχόμενα

  1. Εκλογές 2023: Γύρος, μπόνους εδρών και λίστες
  2. Εκλογές 2023: Κατευθυντήριες γραμμές για την ψηφοφορία απόντων και μη κατοίκων
  3. Εκλογές 2023: Βήματα προς τις νέες εκλογές

Δείτε τις αλλαγές και τις επικαιροποιήσεις στις επερχόμενες εκλογές του 2023, συμπεριλαμβανομένου του επαναφερόμενου μπόνους εδρών και του ενισχυμένου νόμου περί αναλογικής εκπροσώπησης.

Μάθετε πώς μπορούν να ψηφίσουν οι απόντες και οι μη μόνιμοι ψηφοφόροι και εξερευνήστε τα βήματα που οδηγούν στις νέες εκλογές. Ενημερωθείτε για τα τελικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και μάθετε ποιες αξιοσημείωτες προσωπικότητες παραμένουν εκτός κοινοβουλίου. Μείνετε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στις εκλογές 2023.

Εκλογές 2023: Γύρος, μπόνους εδρών και λίστες

Στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο νόμος περί ενισχυμένης αναλογικής εκπροσώπησης, ο οποίος εισάγει αλλαγές στο μπόνους των εδρών και στην κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, το μπόνους εδρών δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Εάν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των ψήφων, θα λάβει μπόνους 20 εδρών. Οι υπόλοιπες 280 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που εισήλθαν στο κοινοβούλιο.

Για κάθε επιπλέον 0,5% των ψήφων, το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα, με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Έτσι, ένα πρώτο κόμμα με 40% των ψήφων εξασφαλίζει το μέγιστο των 50 εδρών μπόνους, όπως είδαμε στις πρόσφατες εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία.

Η αυτοδυναμία ενός κόμματος δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του, αλλά και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν φτάνουν το όριο του 3%. Όσο περισσότερα κόμματα μένουν εκτός κοινοβουλίου, τόσο μειώνεται το όριο αυτοδυναμίας.

Αντίστροφα, με περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο, το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για το πρώτο κόμμα αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, σε ένα πεντακομματικό κοινοβούλιο, η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περίπου 37,5%. Για ένα εξακομματικό κοινοβούλιο, ο πήχης ανεβαίνει σε περίπου 38,4% και για ένα επτακομματικό κοινοβούλιο, φτάνει το 39,3%.

Εκλογές 2023: Κατευθυντήριες γραμμές για την ψηφοφορία απόντων και μη κατοίκων

Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι που διαμένουν εκτός έδρας και οι ψηφοφόροι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες κατά την ψηφοφορία.

Οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι εκείνοι που ισχύουν για τις προηγούμενες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων όλων των αλλαγών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Οι ετεροδημότες που υπέβαλαν την αίτησή τους μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους κατά τις επόμενες εκλογές.

Οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον οι αιτήσεις τους για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εγκρίθηκαν τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Σημειώστε ότι αν οι νέες εκλογές προκηρυχθούν στις 29 Μαΐου, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν έως τις 17 Μαΐου.

Εκλογές 2023: Βήματα προς τις νέες εκλογές

Ακολουθούν τα προπαρασκευαστικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ενόψει των εκλογών.

To top